Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

IZGLEDA MOĆNO

MOĆNI ARAPSKI ŠEIK KRSTARI JADRANOM: Superluksuzna jahta posle Splita, uplovila i u Tivat (FOTO)

Superjahta "Jas" koja pripada šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hamdanu bin Zajednu bin Sultanu Al Nahijanu, boravila je protekla dva dana na mulu V marine Porto Montenegro u Tivtu, odakle je taj 141-metarski brod isplovio na vožnju Bokom Kotorskom.

Crna Gora

Osim što je jedna od najvećih jahti koje su ovog leta posetile Porto Montenegro, "Jas" je karakterističan i zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, ali i originalnog porekla.

Naime, ovaj sada ultraluksuzni brod za uživanje koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, život je počeo daleke 1981. godine kao ratni brod – raketna fregata "Piet Hein" Ratne mornarice Holandije.

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Holanđani su ovu fregatu od 3.500 tona deplasmana klase "Kortenaer" 1998. prodali Ratnoj mornarici UAE u kojoj je ona služila pod imenom "Al Emirat", da bi 2005. fregatu kupio emir UAE i predao je ADMS brodogradilištu u Abu Dabiju koje je stari ratni brod rekonstruisalo u jednu od najlusuznijih i najvećih privatnih jahti na svetu.

U svom novom obliku i pod novim imemom "Jas", ovaj brod se na more vratio 2015. godine, od kada "Jas" drži šestu poziciju na listi najvećih jahti na svetu.

foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, "Jas" ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova, a njeno vrlo neoubičajeno oblikovano nadgrađe jedna je od najvećih struktura na svetu napravljenih od kompozitnih materijala.

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raspolaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilica, gliser, skuteri i druga i sredstva za zabavu na vodi.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković