icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Youtube printscreen

Otvorena 19. Srbobranska brazda

ORI MILE AL’ DUBOKO: Otvoreno takmičenje orača u Srbobranu

Objavljeno: 01.09.2018. 15:25h

 

BEOGRAD - Na parceli Zemljoradničke zadruge "Srbobran", na Subotičkom putu, kod naselja Srbobran, danas je otvorena 19. "Srbobranska brazda"- jedinstveno takmičenje orača u kategoriji lakih i teških traktora.


 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je, otvarajući manifestaciju, ukazao na značaj ove poljoprivredne priredbe, koju organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom.

foto: Fonet/Dragan Antonić

On je rekao da Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, na najbolji način, želi da podrži ovu jedinstvenu manifestaciju takmičarskog karaktera, kao i njoj slične manifestacije, koje doprinose unapređivanju i razvoju poljoprivrede generalno, saopštila je pokrajinska vlada.

 

"Poljoprivrednici danas imaju priliku da, na jednom mestu, razmene svoja iskustva i nova dostignuća kada je u pitanju primena savremenih agrotehničkih operacija, koje zaslužuju posebnu pažnju jer doprinose kvalitetnijem, stabilnijem i visokom prinosu", ukazao je Radojević.

 

On je poručio da samo uz primenu savremene opreme i uvažavanja struke i nauke, poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata.

Radojević je naveo da bi naredne godine, moglo biti organizovano kvalifikaciono takmičenje, kako bi se najbolji na ovom takmičenju našli i na međunarodnim manifestacijama ovog tipa.

foto: Shutterstock

Na parceli Zemljoradniče zadruge Srbobran, tri kilometra od Srbobrana, više od 50 poljoprivrednika je, pred rekordnim brojem posetilaca, pokazalo svoja umeća u oranju, a nadmetali su se takmičari od 13 do 89 godina.

 

Srbobranska brazda je manifestacija, koja ima za cilj da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi spoj u razvoju poljoprivrede, koja predstavlja najznačajniju privrednu granu na ovim prostorima.

 

Stručni žiri, sastavljen od inženjera poljoprivrede, ocenjivao je u srbobranskom

ataru otvaranje brazde, pravac, ravnomernost dubine i opšti izgled oranja, kao i završetak posla i uzoravanje uvratine. Kvalitet oranja ocenjivan je za laku, A kategoriju, za srednju B i tešku C kategoriju.

 

Takmičare i goste pozdravili su i domaćini ove manifestacije, predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i predsednik Mesne zajednice Ninoslav Jokanović, koji su ukazali na značaj ove priredbe i izuzetnu organizaciju, uz želje da se ona razvija i postane prepoznatljiva na širem području, s obzirom da ova opština živi uglavnom od poljoprivrede i poljoprivrednika.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!