Foto: Nebojša Mandić

nije kao iz bajke, troškovi su veliki

ŠANSA I ZA SRPSKE STUDENTE: Plaćena praksa i do 1.500 evra mesečno

Društvo
> 19:04h

BEOGRAD - U novu školsku godinu neki će krenuti daleko od kuće... Živeti u drugoj državi i prilagođavati se kulturi i sistemu školovanja donosi probleme ali i privilegije

Ali, nije kao iz bajke. Odlazak na studije van države iziskuje i velike troškove s kojima se suočavaju mladi.

"Svakako da je neophodno u Americi i Nemačkoj da osoba radi kako bi uspela da preživi. Postoje stipendije za pokrivanje troškova u inostranstvu, ali nisu česte. Tako da je neophodno da se nađe omladinski, studentski posao“, kaže Aleksandar Jakovljević, diplomac univerziteta u Kini i Americi.

foto: Zorana Jevtić

Kako bi dopunili svoj budžet tokom studija u inostranstvu, mladima su omogućene i plaćene prakse.

"Tendencija ove godine jeste da studenti idu u Austriju, pored toga stručne plaćene prakse jesu plaćene i plata koja se dobija jeste srednja prosečna plata u kojoj student obavlja praksu. U Nemačkoj je na primer između 1.000-1.500 evra”, navodi Marina Glavić, portparol studentske organizacije.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Nekada su se ponude za studije u inostranstvu prikupljale u francuskom kulturnom centru i institutu GETE, a sada je dovoljno da odete na internet Već nekoliko godina u nazad, Srbija se suočava sa porastom broja studenata u inostranstvu. Međutim, znanje koje steknu u inostranstvu nije više vredno od znanja koje studenti imaju u Srbiji.

(Kurir.rs/O2/Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija)