icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Nebojša Mandić

nije kao iz bajke, troškovi su veliki

ŠANSA I ZA SRPSKE STUDENTE: Plaćena praksa i do 1.500 evra mesečno

Objavljeno: 01.09.2018. 18:54h

 

BEOGRAD - U novu školsku godinu neki će krenuti daleko od kuće... Živeti u drugoj državi i prilagođavati se kulturi i sistemu školovanja donosi probleme ali i privilegije


 

Ali, nije kao iz bajke. Odlazak na studije van države iziskuje i velike troškove s kojima se suočavaju mladi.

 

"Svakako da je neophodno u Americi i Nemačkoj da osoba radi kako bi uspela da preživi. Postoje stipendije za pokrivanje troškova u inostranstvu, ali nisu česte. Tako da je neophodno da se nađe omladinski, studentski posao“, kaže Aleksandar Jakovljević, diplomac univerziteta u Kini i Americi.

foto: Zorana Jevtić

Kako bi dopunili svoj budžet tokom studija u inostranstvu, mladima su omogućene i plaćene prakse.
 

"Tendencija ove godine jeste da studenti idu u Austriju, pored toga stručne plaćene prakse jesu plaćene i plata koja se dobija jeste srednja prosečna plata u kojoj student obavlja praksu. U Nemačkoj je na primer između 1.000-1.500 evra”, navodi Marina Glavić, portparol studentske organizacije.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija


Nekada su se ponude za studije u inostranstvu prikupljale u francuskom kulturnom centru i institutu GETE, a sada je dovoljno da odete na internet

Već nekoliko godina u nazad, Srbija se suočava sa porastom broja studenata u inostranstvu. Međutim, znanje koje steknu u inostranstvu nije više vredno od znanja koje studenti imaju u Srbiji.

 

(Kurir.rs/O2/Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!