Foto: S.U.

Septembar, oktobar i novembar tri udarna meseca

KIKINDSKA FABRIKA NA PUTU OPORAVKA: Tozin crep guta rumunsko tržište

InfoBiz

KIKINDA- U proizvodnim pogodina fabrike crepa i pločica “Toza Marković” radi se punom parom, a poslovodstvo zadovoljno trlja ruke jer je pred njima vrhunac prodaje.

foto: S.U.

Vladimir Ilić, generalni direktor “Toza Marković”, navodi da su septembar, oktobar i novembar tri udarna meseca, kada ostvaruju skoro 50 odsto svojih prihoda. Sagovornik Kurira priznaje da su preduzete mere u cilju saniranja pogubnih posledica katastrofalno loše privatizacije, a i poslovanje nakon izlaska iz stečaja, dali opipljive rezultate:

"Nalazimo se na ozbiljom putu oporavka. Ovih dana trebalo bi da se okončaju pregovori između “Srbijagasa”, našeg većinskog vlasnika, i banaka. Fabrika bi od ove jeseni trebalo da bude oslobođena obaveza prema bankama", predočava Ilić i nastavlja:

foto: S.U.

"Revizorska kuća “Dilojt i Tuš” izradila je ponudu na zahtev “Srbijagasa” kojim će biti otkupljena potraživanja od svih šest banaka. Oni su poverioci u prvoj klasi, u iznosu od 24 miliona evra. Preostalih 25 miliona evra, u klasi tri, već je velikim delom konvertovano u kapital, tako da će se to uraditi i sa preostalim dugom. U načelu, postoji saglasnost da će banke prihvatiti ponudu", pojašnjava Ilić.

On se osvrnuo i na dva miliona evra vrednu investiciju, nedavno pokrenutu proizvodnju crepa velikog formata:

foto: S.U.

"Prodaja je počela pre mesec i po. Posebno smo zadovoljni plasmanom na rumunskom tržištu. U susednu zemlju plasiramo trećinu proizvodnje crepa, a ove godine beležimo rast prodaje od 10 odsto. Još jedan ozbiljan investicilni ciklus nas očekuje naredne godine. Moramo da investiramo u liniju pakovanja crepa. Ograničeni smo fizičkom mogućnošću, tako da moramo da uložimo novac u automatsko klasiranje", naveo je Ilić i podsetio da su lane uložili 450.000 evra u kupovinu dva digitalna štampača za proizvodnju pločica.

foto: S.U.

Nakon deset godina, “Toza Marković” može da se pohvali sopstvenom produkcijom pločica.

Dva miliona vredna donacija gradu

Fabrika “Toza Marković” doniralo je 2.500 kvadrata pločica i 15.000 crepova, koji će se iskoristiti za rekonstrukciju više objekata u Kikindi. Deo dva miliona dinara vrednog građevinskog materijala namenjen je i socijalno ugroženim domaćinstvima.

(Kurir.rs/S.U.)