icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Ministarstvo prosvete

U izgradnju uloženo 53.575.810 dinara

SVEČANOST U KRALJEVU: Šarčević otvorio sportsku halu Doma učenika

Objavljeno: 02.09.2018. 13:26h

 

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je danas novoizgrađenu sportsku salu u okviru Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, u čiju je izgradnju uloženo 53.575.810 dinara.


 

"Reč je o zaista kvalitetnom objektu koji ima sve sadržaje. Objekat ima i aneks. Sama sala ima površinu veću od 900 kvadrata", kazao je Šarčević i naveo da će salu osim učenika doma koristiti i sportski klubovi.

 

Izgradnja sportske sale sa aneksom sprovedena je u tri faze, a radovi su završeni u februaru. Ukupna površina objekta je 1.160 metara kvadratnih. Hala je opremljena svom sportskom opremom, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je naglasio da obrazovanje više nije pasivan proces i da je u tesnoj vezi sa privredom.

foto: Ministarstvo prosvete

"Kreiranje politike upisa i novih modela ustanova je zadatak Ministarstva i da u skladu sa potrebama i vremenom ispratimo ono što je privredi najpotrebnije", kazao je Šarčević.

Otvaranju su, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovati i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i direktor Doma učenika Dragutin Karanović.

Gradonačelnik Kraljeva istakao je da se ulaganje u obrazovanje višestruko vraća. "Ulaganje u obrazovanje donosi najbolje prinose, zato su i lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete zajedničkim naporima uspeli da ovu investiciju dovedu do kraja", rekao je on.

Direktor Doma učenika Dragutin Karanović zahvalio je ovom prilikom Ministarstvu prosvete na podršci. U novoizgrađenoj sali danas je odigrana i revijalna košarkaška utakmica timova Ministarstva prosvete i Doma učenika.

 

"Nova školska godina u znaku reformi"

 

Šarčević je najavio da će nova školska godina, koja počinje sutra, biti u znaku reformi. On je objasnio da su u gimnazije uvedeni novi izbori predmeti, da će obaveznu informatiku i nove nastavne planove i programe imati i učenici šestog razreda.

 

U IT gimnazije, dodaje, upisano je više od 1.200 đaka, osnovne škole opremljene su sa 2.000 digirtalnih učionica, uvedeno je više od 100 elektronskih udžbenika a e-dnevnik stiže u još 1.200 škola.

Šarčević kaže da je samo iz republičkog budžeta potrošeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju 860 škola, kao i da očekuje da bar jos polovinu tog iznosa izdvoje i lokalne samouprave. Ističe da je povećan obuvat dualnog obrazovanja po kome se uči u 80 odeljenja u vise od 30 škola te da će dva i po puta više đaka učiti po dualnom modelu nego prošle godine.

 

Povodom zahteva prosvetara, ministar kaže da su sindikati samo delimično u pravu, ali da je trebalo da uđu u pregovore odmah posle odmora.

"Imaju legitimno pravo da traže da budu bolje pozicionirani u okviru javnog sektora, ja sam im tu dobar savetnik i oni to znaju. I dalje postoji prostor da se neke stvar poprave, kada je reč o platnim razredima", rekao je Šarčević.

Kada je reč o tehnološkom višku, Šarčević pominje 4.000 ljudi, ali kaže da će se za većinu naći rešenje u okviru sistema.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo prosvete)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!