Foto: Profimedia

borba protiv utaje poreza

FANTOMSKE FIRME U SRBIJI NIČU KAO PEČURKE: Za 7 meseci otkrivene 102 kompanije, a utajile čak 6,5 milijardi dinara poreza

InfoBiz
> 09:06h

Poreska policija je za prvih sedam meseci ove godine otkrila 102 "fantomska" i "peračka" preduzeća, koja predstavljaju glavni izvor sive ekonomije, što je za čak 36 odsto više nego u istom periodu lane, izjavila je Dragana Marković, direktor Poreske uprave Srbije.

Ona je istakla da je Sektor poreske policije od januara do kraja jula podneo nadležnim tužilaštvima 880 krivičnih prijava protiv 1.116 osoba zbog učinjena 1.024 krivična dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od 6,5 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, 66 osoba je uhapšeno.

Markovićeva je za Večenje novosti rekla da su inspektori u prvih sedam meseci u 2.162 kontrole utvrdili nepravilnosti obracunavanja javnih prihoda.

"Obračunati su novootkriveni javni prihodi u iznosu od 15 milijardi dinara, i to najviše kod PDV - 6,9 milijardi, akciza - 3,5 milijarde, poreza i doprinosa po odbitku - 3 milijarde i poreza na dobit - 1,4 milijarde", istakla je ona.

Što se tiče kontrole izdavanja fiskalnih računa, nepravilnosti su utvrđene u 1.041 objektu, zbog cega su podneti zahtevi za prekršajnu odgovornost i izrečene mere privreme zabrane obavljanja delatnosti, dok je pet objekata zatvoreno do 90 dana zbog ponovljenog prekršaja.

"Trend konstantnog rasta naplate Poreske uprave Srbiije, prisutan od 2015. godine, nastavljen je i ove godine, kada je za prviih sedam meseci naplaćeno 839,4 milijarde dinara, što je 6,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine", naglasila je Markovićeva.

Prema njenim rečima, naplaćeno je 189,2 milijarde bruto domaćeg PDV, što je rast od 7,9 odsto, naplata akciza porasla je za 2,6 odsto i iznosila je 114,8 milijardi, dok je naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje porasla za 9 odsto i iznosila 350,2 milijarde dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)