Foto: Shutterstock

PRVA FAZA

POČELA ŠKOLSKA REFORMA U HRVATSKOJ: 8.000 đaka uči po eksperimentalnom programu ŠKOLA ZA ŽIVOT

ZAGREB - Za 472.000 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj jutros je počela nova školska godina, a najveća novost je početak eksperimentalne faze celovite školske reforme pod nazivom "Škola za život" za njih oko 8.000.

Hrvatska

Eksprimentalni program obuhvata 48 osnovnih i 26 srednjih škola, a previđa nove metode podučavanja i vrednovanja čiji je cilj osavremenjenje pristupa učenju i podsticanje kritičkog mišljenja, uz naglasak na digitalnu komponentu.

foto: Shutterstock

"Škola za život" primenjuje se u prvim i petim razredima osnovnih škola, kao i u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, hemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola u opšteobrazovnim predmetima.

Jedna od novosti je da informatika od petog razreda u svim školama postaje obavezan predmet, ali sve škole još nisu opremljene komjuterima.

Iako su u Ministarstvu obrazovanja zadovoljni početkom "Škole za život", u delu stručne javnosti se ocenjuje da ona nije ni deo celovite školske reforme koja je pre dve godine zaustavljena zbog političkih pritisaka desničarskih stranaka.

Kurir.rs/Beta

Foto: Shutterstock/Ilustracija