Foto: Beta

UHAPŠEN

ODBIJEN PREDLOG TUŽILAŠTVA DA SE PONOVO IZNESU SVI DOKAZI: Novo ročište u suđenju Naseru Oriću 17. septembra

Apelaciono veće Suda BiH je ponovljenom postupku, koji se u Sarajevu protiv ratnog komandanta za Srebrenicu Nasera Orića, odbilo je danas predlog Tužilaštva da se u tom predmetu ponovo iznesu svi dokazi.

Bosna i Hercegovina

Tužilac Miroslav Janjić predložio je da u postupku protiv Orića i pripadnika tzv. Armije BiH Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine, budu saslušani svi svedoci Tužilaštva i uvedeni materijalni dokazi, čemu su se odbrane usprotivile zbog prava optuženih na pravičnost postupka u smislu ekonomičnosti i efikasnosti krivičnog postupka.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je novinarima da je to isto veće koje je odlučivalo po žalbi Tužilaštva BiH i koje je ukinulo prvostepenu presudu prema Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Čović je navela da je naredno ročište zakazano za 17. septembar kada će ponovo biti saslušan jedan od svedoka Tužilaštva Radivoje Ostojić, te dodala da će na jednom od narednih ročišta biti saslušan još jedan od ranije saslušanih svedoka Tužilaštva BiH, zaštićeni svedok "O1".

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni pred Apelacionim većem, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka.

"Nakon toga će uslediti postupak faze izvođenja dokaza odbrane. Onda će odbrana doneti konačnu odluku kako će sprovoditi već izvedene dokaze ili eventualno nove dokaze", rekla je Čović.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta