icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

PAŽLJIVO!

KAD JE NA FEJSBUKU OBJAVILA FOTKU ODMAH SU JE POSAVETOVALI DA IDE KOD DOKTORA: Obratite pažnju na svoje ruke, ovo je znak RAKA PLUĆA!

Objavljeno: 03.09.2018. 16:53h

 

Džin Vilijams Tejlor je bila zabrinuta kada je primetila da joj se nokti povijaju na dole. Nakon konsultacije sa prijateljima, otišla je kod lekara.


 

Džin je radila testove krvi, skeniranja i rendgenske snimke pre nego što su doktori shvatili da se bori sa rakom pluća. Nakon uspostavljanja dijagnoze, Džin je otkrila znak upozorenja koji nikada ne smete zanemarivati. Krivljenje i savijanje noktiju, može biti indikator kancera.

 

Zašto nikad, ali baš nikad ne možete da pročitate rukopis lekara?

 

"Pre dve nedelje, okačila sam na Fejsbuk fotografije, pitajući da li je neko nekada video takve nokte. Kasnije me je nekoliko prijatelja posavetovalo da odem kod lekara. Tada sam mislila da nije ništa ozbiljno. Nakon dve naporne nedelje, juče sam dobila svoje rezultate ... Imam rak pluća", napisala je Džin.

Kada se nokti krive, to je često vezano za bolesti srca ili pluća, a zvanični termin je "clubbing". Istraživanja potvrđuja da je ovo vrlo ozbiljan simptom bolesti pluća.

 

Istraživanja kažu da je "clubbing" izazvan sakupljanjem tečnosti u mekim tkivima na krajevima prstiju, a to utiče na to da više krvi teče u to područje nego obično.

 

foto: profimedia

7 simptoma raka pluća na koje još treba da obratite pažnju:

 

1. Hronični kašalj

 

Kašalj koji ne nestaje nakon dve-tri nedelje ili dugotrajni kašalj koji se pogoršava su važni, rani simptom koji vam govore da nešto nije u redu sa vašim respiratornim sistemom.

 

2. Učestale infekcije u plućima

 

Infekcije pluća su uobičajene, naročito nakon prehlade ili gripa tokom jeseni i zime. Ali, ako ih se ne možete rešiti, to bi mogao da bude znak nečega ozbiljnijeg.

 

3. Bučno disanje

 

Bučno disanje je znak da vas nešto neobično sprečava da udahnete vazduh u pluća, ili ih čini suviše uskim, a to može biti uobičajen simptom da imate tumor.

Bučno disanje je znak da vas nešto neobično sprečava da udahnete vazduh u pluća.

 

foto: Shutterstock

4. Iskašljavanje krvi

 

Ako iskašljavate krv, ona može doći iz pluća ili iz gornjeg respiratornog trakta. Odakle god da dolazi, to signalizira zdravstveni problem.

 

5. Bol prilikom disanja

 

Bol prilikom disanja može biti rani simptom raka. Otežano disanje ili osećaj da ne možete da lepo dišete su upozoravajući simptomi.

 

6. Umor i nedostatak energije

 

Svi se umaraju i ostaju bez energije s vremena na vreme, ali ako se konstantno osećate iscrpljenim, obratite se svom lekaru. Umor i nedostatak energije može biti znak plućne bolesti, ali to je i simptom dijabetesa tipa 2.

 

foto: Profimedia

7. Gubitak apetita, neobjašnjiv gubitak težine

 

Ako ste neobično mnogo smršali za kratko vreme, ili ste iznenada odustali od svoje hrane, to bi mogao da bude znak nečeg ozbiljnijeg. Gubitak težine bez razloga može biti simptom raka na plućima.

 

Kurir.rs/Dailystar, Foto: Profimedia

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!