icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

NE HAJU ZA ZAHTEV EU

AUSTRIJSKI UGOSTITELJI DIŽU BUNU: Ne damo gostima džabe ni čašu vode sa česme!

BEČ - Austrijski ugostitelji najavili su pobunu protiv direktive Europske unije kojom se ugostiteljima nalaže da gostima nude besplatnu vodu iz česme.

Objavljeno: 03.09.2018. 17:00h

 

"Planirana direktiva potpuno je promašena priča kada je u pitanju Austrija", rekao je Mario Pulker, predsednik odseka za ugostiteljstvo Austrijske gospodarske komore (WKÖ).


 

On pritom nema na umu samo pravilo o besplatnoj vodi nego i o češćim kontrolama kvalitete vode u ugostiteljskim objektima koji sami crpe vodu.

 

"U turističkim centrima su ugostitelji koji sami crpe vodu prisiljeni da naplaćuju vodu iz slavine i strani gosti to prihvataju", kaže Pulker.

Poslednjih godina je trend da se voda naplaćuje i u objektima koji ne poseduju svoj izvor vode nego su spojeni na gradski vodovod. Besplatna voda u ugostiteljskim objektima odavno je predmet spora među evropskim ugostiteljima.

 

Posebno se bune turisti iz Amerike, gde je besplatna voda uobičajena pojava u restoranima i kafićima, jer u Evropi odbijaju da im posluže vodu iz slavine koja je, kako tvrdi Evropska komisija, u 96 posto slučajeva izvrsnog kvaliteta.

 

Pritom jeobičaj u bečkim restoranima da se uz kafu obavezno posluži čaša vode iz slavine bez da to gost mora posebno da traži.

 

Kurir.rs/Heute

Foto Profimedia

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!