Foto: Profimedia

NE HAJU ZA ZAHTEV EU

AUSTRIJSKI UGOSTITELJI DIŽU BUNU: Ne damo gostima džabe ni čašu vode sa česme!

BEČ - Austrijski ugostitelji najavili su pobunu protiv direktive Europske unije kojom se ugostiteljima nalaže da gostima nude besplatnu vodu iz česme.

Austrija
> 17:04h

"Planirana direktiva potpuno je promašena priča kada je u pitanju Austrija", rekao je Mario Pulker, predsednik odseka za ugostiteljstvo Austrijske gospodarske komore (WKÖ).

On pritom nema na umu samo pravilo o besplatnoj vodi nego i o češćim kontrolama kvalitete vode u ugostiteljskim objektima koji sami crpe vodu.

"U turističkim centrima su ugostitelji koji sami crpe vodu prisiljeni da naplaćuju vodu iz slavine i strani gosti to prihvataju", kaže Pulker.

Poslednjih godina je trend da se voda naplaćuje i u objektima koji ne poseduju svoj izvor vode nego su spojeni na gradski vodovod. Besplatna voda u ugostiteljskim objektima odavno je predmet spora među evropskim ugostiteljima.

Posebno se bune turisti iz Amerike, gde je besplatna voda uobičajena pojava u restoranima i kafićima, jer u Evropi odbijaju da im posluže vodu iz slavine koja je, kako tvrdi Evropska komisija, u 96 posto slučajeva izvrsnog kvaliteta.

Pritom jeobičaj u bečkim restoranima da se uz kafu obavezno posluži čaša vode iz slavine bez da to gost mora posebno da traži.

Kurir.rs/Heute

Foto Profimedia