Foto: AP

Ofanziva! Amerika sve aktivnija u rešavanju pitanja KiM

RIBANJE U PRIŠTINI: Tramp disciplinuje Tačija! Poslao Skata da mu prenese poruku!

Ribanje Američki predsednik ima više poverenja u diplomatu iz Beograda, pa ga je zato poslao u Prištinu da razgovara s tamošnjim političarima uoči nastavka briselskog dijaloga

Politika
> 21:49h

Naklonjenost Amerike i Donalda Trampa Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja vidljivija je iz dana u dan! Naime, poseta ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata Prištini imala je za cilj disciplinovanje kosovskih zvaničnika - pre svega Hašima Tačija - uoči nastavka briselskih pregovora Beograda i Prištine, ocenjuju sagovornici Kurira.

Skat je, kako ističu, "ušao u teren" tamošnjeg američkog ambasadora Grega Delavija, američkog ambasadora u Prištini, što je presedan u diplomatskoj praksi, ali ukazuje da uživa poverenje administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Zaokret

Ocenjuju i da je očigledno da je Vašington načinio zaokret u politici prema Kosovu pošto to za njih više nije zatvoren slučaj, a Delavi je stari kadar koji će uskoro biti smenjen.

foto: Zorana Jevtić

U Prištini je, inače, javnost bila šokirana činjenicom da je ambasador Skat došao da razgovara s Tačijem. Iako je pod pritiskom kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koalicionih partnera i opozicije rekao da promene granica neće biti, Tači je posle susreta sa Skatom promenio ploču i nastavio da govori o korekciji granica.

Analitičar Branko Radun kaže da Skat sigurno nije "išao za džabe u Prištinu". - Neočekivano je da se jedan diplomata meša u posao drugog. Ali govori o poverenju koje Skat ima u Vašingtonu. Iako je to interna stvar, sve ukazuje na to da je izvršio pritisak na Tačija i Haradinaja - ocenjuje Radun.

Kompromisno rešenje

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj i Belgiji Radomir Diklić objašnjava da je mešanje jednog ambasadora drugome u nadležnost novost u diplomatiji i pokazuje novi pristup Amerike, dok diplomata Zoran Milivojević kaže da je pozicija Beograda sve važnija za Stejt department:

- Trampova administracija je zainteresovana za dogovor o rešenju uz uvažavanje obe strane. To uključuje i angažovanje ambasadora. Skat je išao u Prištinu da se na terenu uveri kakva je situacija jer je tamo politički establišment podeljen oko nastavka briselskog dijaloga i predloga predsednika Vučića o razgraničenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da u SAD sada "duvaju novi vetrovi" i da se otvara mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje:

foto: Dado Đilas

- Imamo situaciju gde SAD otvoreno pričaju i izlaze u susret mogućnosti da se dođe do kompromisa. To je veliki napredak.

Biljana Bojić/Foto:AP

Opasnost Planovi za kosovsku "Oluju" Dačić ističe da su idejom o razgraničenju Kosova nezadovoljne neke evropske zemlje jer se time pokazuje da su one, ipak, prebrzo priznale nezavisnost KiM i da sada moraju da preispituju svoje odluke.

- Posmatrano iz ugla političkih analitičara, ako dijalog ne bude išao u tom smeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste, da i sever pripadne Kosovu. Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU. To može dovesti i do toga da možda neko na KiM napravi planove za kosovsku "Oluju". Srbija će na to možda morati da reaguje, da možda uđe u sukob sa Kforom, zatraži pomoć Rusije...

Gardijan SAD nisu protiv promene granica SAD se ne protive razgovorima o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali to ne znači da će Vašington na kraju podržati takav dogovor, piše londonski Gardijan.

Pozivajući se na dva izvora upoznata s razmišljanjem administracije predsednika Donalda Trampa, Gardijan navodi da je nova politika Vašingtona "da nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova".

To znači, navodi Gardijan, da su SAD spremne da razmotre svako rešenje, uključujući i promenu granica, ali ne i nužno da ga prihvate na kraju.