Foto: Kurir.rs

Sumnjiva gradnja u Kragujevcu

FINANSIJERI FONDACIJE DRAGICE NIKOLIĆ DOBILI NAJUNOSNIJI POSAO U SRBIJI: Tomini prijatelji zidaju Palatu pravde!

Društvo

Firma "Jezero", koja je poznata kao finansijer fondacije Dragice Nikolić, supruge nekadašnjeg predsednika države Tomislava, dobila je trenutno jedan od najunosnijih poslova u Srbiji, saznaje Kurir! U pitanju je izgradnja Palate pravde u Kragujevcu, gradu na čijem se čelu nalazi Nikolićev sin Dragomir, a da stvar bude gora, kao nezvanični vlasnik firme "Jezero" pominje se Goran Kojović, koji je više puta optuživan za silovanje.

Naime, izgradnja Palate pravde od 23.000 kvadrata i šest spratova, koju finansira Ministarstvo pravde, a za koju je parcelu od dva hektara ustupio Grad Kragujevac, poverena je nemačkoj firmi "Štrabag", a kao podizvođač radova angažovana je firma "Jezero". Kako tvrdi izvor Kurira, nekadašnji vlasnik ove firme, sa kojom je i sad usko povezan, jeste Goran Kojović (57), zvani Koja, inače blizak prijatelj bivšeg predsednika Nikolića. Naši reporteri snimili su juče kamione ovog preduzeća kako rade na iskopu temelja buduće Palate pravde, čiji je kamen temeljac svečano postavljen u subotu.

foto: Kurir.rs

- Interesantno je da "Štrabag" ima svoju operativu u Čačku, preko preduzeća koje su privatizovali. Posao je, kako nezvanično saznajemo, dogovorio Kojović, koji je u međuvremenu prebacio preduzeće na druge ljude. Šuška se da je "Jezero", pored iskopa, dobilo i posao sa betoniranjem. Nije tajna da je "Jezero" jedan od glavnih finansijera fondacije Dragice Nikolić, logotip ovog preduzeća stoji na tabli na kojoj su istaknuti pokrovitelji renoviranja porodilišta Kliničkog centra 2014. Ti radovi su, prema zvaničnom saopštenju, bili vredni 33,2 miliona dinara, a izvođeni su u zenitu političke moći Tomislava Nikolića - kaže izvor Kurira i dodaje da se šuška i da je Kojović u dobrim odnosima sa predsednikom Vrhovnog kasacionog suda Dragomirom Milojevićem, čije je imenovanje 2012. navodno zdušno podržavao Nikolić.

Inače, Kojović je u Kragujevcu poznat kao neko ko je novac stekao u poslovima sa naftom, vlasnik je jedne benzinske pumpe i salona automobila, a šira javnost je čula za njega kada se našao u pritvoru zbog sumnje da je u februaru 2008. na oralni seks primoravao maloletnicu P. J. (16), tada učesnicu drugog razreda gimnazije. Mediji su tada pisali da je Kojović devojku svojim džipom odvezao na periferiju grada i seksualno je iskoristio. Kojović je tada demantovao sve te navode i tvrde da mu je "silovanje smestila poslovna konkurencija".

foto: Kurir.rs

Takođe, mediji su pisali da je bio umešan u skandal sa podvođenjem učenica jedne kragujevačke gimnazije. Njegovo ime se provlačilo i u skandalu iz 2001, kada je kao suvlasnik kragujevačke televizije Kanal 9 jedno veče upao u zgradu, prekinuo program, posle čega je, prema rečima suvlasnika Svetislava Obradovića, ispred gostiju i zaposlenih skinuo veš i pokazivao svoj polni organ.

Kojović bez odgovora

Kada smo pozvali Gorana Kojovića kako bismo proverili ove navode, on je rekao da vozi i zamolio nas da ga pozovemo kasnije. Na pozive, ali i poruku sa konkretnim pitanjima do zaključenja ovog broja nije odgovarao. Tomislav Nikolić takođe juče nije odgovarao na pozive novinara Kurira.

Još jedan projekat koji gradi "donator"

I Centar izvrsnosti u Kragujevcu, među kojima je i Centar za matične ćelije površine od 11.500 m2, poveren je još jednom donatoru fondacije Dragice Nikolić - firmi "Banković". Ovo crnotravsko preduzeće posao je dobilo na tenderu, međutim, potpisivani su aneksi ugovora, a trenutno radovi stoje iako je prvobitno bilo planirano da se završe još pre nekoliko godina. U ugovoru koji potpisan 2013. stoji da je vrednost radova iznosila 14 miliona evra, a da se projekat finansira kreditom Evropske investicione banke.

Brojke

  • 2,91 milijardu dinara je ukupna vrednost radova
  • 11 pravosudnih organa biće smešteno u Palatu pravde u Kragujevcu
  • 800 zaposlenih radiće u ovoj zgradi
  • 98 sudnica i kabineta će imati zgrada
  • 38 meseci je rok za završetak radova

Kurir.rs/Ekipa Kurira