icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Beta/Miloš Miškov

trpe veliku štetu

PROBLEM U ZRENJANINU: Investitori hoće da prodaju fabriku za prečišćavanje pitke vode

Objavljeno: 03.09.2018. 17:36h

 

BEOGRAD - Investitori fabrike za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu saopštili su danas da su spremni da je prodaju "ispod cene koštanja" jer trpe veliku štetu zbog toga što ona ne radi iako je završena pre godinu dana.


 

foto: EPA

"Fabriku smo sagradili sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke dok je prethodno ugovorena fabrika sa nemačkom firmom Vaser tehnik trebala da košta gradjane Zrenjanina 38 miliona evra", navodi se u saopštenju italijanske kompanije Zilio koja je investitor fabrike zabrike zajedno sa srpskom firmom Sinerteh.

 

Kako je objašnjeno, fabrika je završena u avgustu 2017. godine, imala je pravosnažnu gradjevinsku dozvolu, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad.

 

"Ministarstvo gradjevinarstva (nadležno za komunalne poslove) dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa javno-komunalnim preduzećem ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom", navela je kompanija Zilio.

 

U saopštenju se navodi da investitori fabrike ni na koji način nisu krivi što ona nije u upotrebi i što trpe štetu, kao i Zrenjaninci koji 14 godina kupuju flaširanu vodu ili piju zagadjenu iz vodovoda.

 

foto: Profimedia

"Ne želimo da prodajemo fabriku, nismo je zato finansirali i gradili. Želimo da radimo. Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017. i u nju je ugradjena oprema najpoznatijih svetskih proizvodjača. Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku", naveo je Zilio i dodao da je spreman da svoja prava brani na sudu.

 

Od nadležnih je zatražen odgovor kome je u interesu da fabrika za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjanu ne proradi i da gradjani ne piju higijenski ispravnu vodu.

 

Gradnja fabrike vode u Zrenjaninu počela je 2015.

 

Voda iz vodovodne mreže u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog količine arsena koja nekoliko puta prelazi dozvoljenu granicu.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!