icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Marina Lopičić

istraga

INSPEKTORAT ZA RAD: Ima osnova za krivične prijave zbog pogibije radnika na gradilištu u Sarajevskoj

Objavljeno: 03.09.2018. 20:48h

 

Vršilac dužnosti direkora Inspektorata za rad Stevan Đurović izjavio je da postoji osnov za podizanje krivične prijave protiv podizvođača i izvođača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik.


 

Đurović je rekao da je Inspektorat u stalnom kontaktu sa tužilaštvom i poručio da će biti podnete krivične prijave protiv svih koji su napravili propuste na gradilištu.

 

foto: Marina Lopičić, Jelena Ivić

Izvođač radova na gradilištu u centru Beograda gde je nastradao radnik kad se na njega srušio zid je Ernergo grupa, a podizvođač Anker bau iz Boljevca.

 

Nastradali radnik nije imao ugovor o radu.

 

Prema rečima Đurovića, za sada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.

 

Kao je objasnio, zakonom su u za takve slučajeve predviđene kazne 12 godina zatvora i novčana kazna od 800.000 dinara do dva miliona dinara.

 

"Kada bi neko zbog takvih propusta otišao u zatvor ili bio osuđen na najtežu kaznu sigurno bi imali manje radnika koji bi radili na crno, a ljudi bi se lakše odlučivali da prijave poslodavce", rekao je Đurović.

 

On je dodao da nadležnost Inspektorata za rad prestaje kada pokrene prekršajne ili krivične prijava i tada se očekuje postupanje sudova.

 

foto: Marina Lopičić

Đurović je istakao da je, prema podacima za 2017. godinu, zastarelo 30 odsto zahteva za izricanje novčane kazne. Ilustrujući koliko se u kasnijim postupcima institucije ophode blago prema onima za koje je inspekcija utvrdila prekršaj, rekao je da je u prvoj polovini ove godine od kazni u budžet od presuda izrečenih po prijavama inspekcije pristiglo nešto više od 116 miliona dinara.

 

Dodao je da bi taj iznos, kad bi sudovi prekršiocima izricali kazne u visini srednje vrednosti zaprećene zakonom - odnosno 1,4 miliona dinara, u budžet bi se slilo 1,974 miliona dinara.

 

"Onda možete da mislite koliko zakon ne prate svi oni koji bi trebalo da prate tu zakonsku regulativu", rekao je Đurović.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!