Foto: Tanjug/Zoran Žestić

haos!

DEMOKRATE NAPRAVILE HAOS NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA: Viđeniji članovi bili protiv ulaska u opozicioni savet, Mićunović napustio salu!

Politika

Demokratska stranka juče je na Glavnom odboru ubedljivo izglasala da bude deo Saveza za Srbiju, iako su viđeniji članovi ove stranke bili protiv toga, među njima svi sem jednog poslanika u Skupštini Srbije koji su bili prisutni na stranačkom skupu.

U prilog ulasku u Savez govorili su, između ostalih, lider DS Zoran Lutovac i poslanik Dejan Nikolić. Protiv ulaska u Savez za govornicom su se izjasnili Dragan Šutanovac, Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić Kena, Gordana Čomić, Miroslav Vasin, Vida Ognjenović...

Lutovac je, govoreći o razlozima za priključivanje Savezu, istakao da će DS biti među osnivačima, a da su oko ove teme postavila tri ključna pitanja, odnos prema KiM, prema EU i činjenica da će pokret Dveri biti takođe u Savezu.

- Što se tiče Dveri, oni se tu nalaze jer su jedina desničarska stranka “koja nije pod kontrolom sadašnje vlasti”. Kada je u pitanju KiM, Savez ima stav da je neophodan razgovor i da stolica za Kosovo u UN nije prihvatljiva, a da DS ostaje čvrsto pri opredeljenju za EU - objasnio je Lutovac.

Kako je rekao, Savez ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku, već predstavlja objedinjavanje opozicije, kako bi se promenile trenutne okolnosti u zemlji. Lutovac je rekao i da će Savez objediniti one koji su spremni da menjaju Srbiju.

- Ideja o Savezu je ideja o objedinjavanju opozicije, potencijalno spremne da menja Srbiju. Alternativu ne predstavljaju sve naše stranke pojedinačno ispod cenzusa. Odlučeno je da se formira široki savez, jer nam iskustvo pokazuje da građani nemaju razumevanje za naše pojedinosti - kazao je Lutovac.

Izvor iz DS kaže da je Gordana Čomić ukazivala da “mora da se čuva politika Demokratske stranke”.

- Čomićeva je rekla da DS ima krizu političkog identiteta. Vida Ognjenović je takođe bila protiv Saveza za Srbiju, kritikovala da su neaktivni. Radoslav Milojičić Kena je rekao da je sramota to što DS nije izašao na izbore u Majdanpeku i kritikovao saradnju s Dverima - navodi izvor.

Interesantno je i da Glavnom odboru DS-a nisu prisustvovali Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, Balša Božović i Goran Ćirić.

foto: Dragana Udovičić

Mićunu oduzeta reč, pa napustio salu

Izvor iz DS kaže da je sednicu napustio Dragoljub Mićunović.

- Saša Paunović iz Zaječara je na Glavnom odboru DS oduzeo Mićunoviću reč i rekao da mu je isteklo vreme. Mićunović mu je rekao: “Poštujem po prvi put diktaturu” i napustio govornicu, i otišao sa Glavnog odbora. Miroslav Vasin iz Vojvodine se javio i rekao da je sramota da se Mićunoviću oduzima reč i pitao da li bi “Đinđiću oduzeo reč da je živ, a Paunović je odgovorio sa “da” - otkriva izvor.

Mićunović: Nevažno je 180 ZA, kada su osnivači protiv

Jedan od osnivača i prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je danas da nije glasao za ulazak DS-a u Savez za Srbiju jer o tome nije bilo debate, da ne valja što se čulo da su oni koji su protiv Saveza u stvari za Vučića, i da ne vredi mahati glasovima "za" SZS, kada su protiv osnivači stranke i "ceo poslanički klub".

Mićunović je to rekao objašnjavajući svoj stav prema SZS, a povodom pisanja Blica, da je napustio sednicu GO DS-a u nedelju, kada mu je oduzeta reč, uz komentar da će poštovati, po prvi put, diktaturu.

"Nije bilo baš tako... Znate, oni su napravili jednu proceduralnu skupštinu, na kojoj teško da može da bude debate. Vi date pet minuta svima... ja sam smatrao da je bilo neophodno da imamo debatu, međutim, ona je izostala. Ja sam govorio oko četiri minuta a predsedavajući mi je rekao da mi je vreme isteklo, na šta sam se ja našalio i rekao da je moje vreme tek došlo, ali da poštujem njegovu diktaturu", rekao je Mićunović za N1 i naglasio da je mislio konkretno na diktaturu predsedavcajućeg.

Mićunović je rekao i da je nejasno sve to oko glasanja, jer je napravljeno takvo mnjenje da u stvari treba da se priđe tom savezu.

"Nije važno da li imate 180 glasova ZA, nego da li se u tih devet protiv nalaze osnivači stranke, celokupan poslanički klub ili imate tu brojku kojom možete da mašete", rekao je Mićunović.

Protiv pridruženja SZS bili su Mićunović, bivši predsednik stranke Dragan Šutanovac, poslanici Nataša Vučković, Radoslav Milojičić, Gordana Čomić, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin i Vida Ognjenović.

"To sad neka razmišlja predsednik stranke kako će dalje funkcionisati", rekao je Mićunović.

On je rekao i da nije valjalo što se u stranci čulo "da su oni koji su protiv Saveza u stvari za Vučića".

Stranke služe da budu "vaspitači političkog života", kaže Mićunović i ističe da ono što se želi od države treba da se neguje i u stranci, da se imaju jasni birački spiskovi, jasna procedura, debate.

Nisu stranke tu samo da se grabe za vlast, dodaje on.

Prema Savezu za Srbiju, kaže, ima rezerve, jer ga podsećaju na DEPOS.

"Ako se postavi pitanje hoćemo li u EU, dovoljno je da jedna stranka kaže ne, jer se odluke donose konsenzusom", primetio je Mićunović.

Pokreti prema njegovim mišljenju ne mogu biti zamena za stranke.

Oni se, objašnjava, pojavljuju u kriznim vremenima, u nekim revolucijama, a u trenutnoj situaciji, smatra Mićunović, ne mogu da okupe veliki broj ljudi.

Kurir.rs/Blic