Foto: Profimedia

JEDINSTVENI U SVETU

MESTO NA KOME ŽENE NE PRIČAJU ISTI JEZIK KAO MUŠKARCI: Tvrde da im Biblija tako nalaže (VIDEO)

U etničkoj zajednici Ubang, na jugu Nigerije, muškarci i žene govore različitim jezicima. Oni veruju da je ta razlika, jedinstvena u svetu, "božji blagoslov", ali strahuju da neće opstati, jer sve više mladih napušta selo, a engleski jezik postaje sve popularniji.

Planeta
> 08:18h

Oliver Ibhang, starešina u tradicionalnoj odeći jarkih boja poziva svoje dvoje dece kako bi demonstrirao različite jezike. U ruci drži jam, koren koji je ovde osnovna životna namirnica. Zatim pita ćerkicu šta je to.

"To je irui" odgovara ona, bez oklevanja.

Na "muškom" jeziku, međutim, biljka se ne zove se tako, već "itong".

Takvih primera ima mnogo.

Antropolog Či Či Undije, koja je proučavala selo i jezik njegovih žitelja, ističe da ima mnogo zajedničkih reči, ali i onih koji se potpuno razlikuju, zavisno od pola. Ona kaže da su razlike veće nego, na primer, između britanske i američke verzije engleskog jezika, ali da muškarci i žene savršeno razumeju jedni druge, kao i svuda na svetu.

Razlog je delimično u tome zato što dečaci govore "ženski" jezik tokom odrastanja, jer najveći deo detinjstva provode s majkama i drugim ženama, objašnjava starešina Ibang. Međutim, kada napune deset godina, od njih se očekuje da su naučili "jezik muškaraca".

Postoje različite teorije o tome kako su nastale razlike u jezicima, ali većina žitelja objašnjenje nalazi u Starom zavetu.

"Bog je stvorio Adama i Eva i oni su bili iz naroda Ubang - kaže starešina. Bog je navodno nameravao da svaka etnička zajednica ima dva jezika, ali nakon što je stvorio dva jezika za Ubange, shvatio je da nema dovoljno jezika za sve.

- Tako je prestao. Zbog toga je naša zajednica u prednosti u odnosu na ostale narode u svetu."

Či Či Undije ima drugačije, antropološko, objašnjenje:

"Ovo je kultura dva pola. Muškarci i žene deluju u dve odvojene sfere. Kao da su u dva različita sveta, koji se ponekad približe jedan drugom, a to odražava i jezik" kaže ona.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Profimedia