Foto: Zorana Jevtić

Omladina ne prati politiku, a informiše se preko društvenih mreža

MI NE IDEMO NIKUD I NE RADIMO NIŠTA... DA LI SU OVI STIHOVI OPIS MLADIH U SRBIJI? Najnovija anketa će vas šokirati: Nela Kuburović, Tito, Pašić... KO TO BEŠE? (VIDEO)

Društvo

Prema poslednjim istraživanjima, sprovedenih na populaciji od 15 do 30 godina, mladi u Srbiji televiziju i rijaliti programe ne gledaju, informišu se preko društvenih mreža, najviše Fejsbuka, nezainteresovani su za politička dešavanja, većinom su nezaposleni i žive sa roditeljima, a najveći broj njih želi da se iseli iz Srbije.

foto: Shutterstock

Vođeni ovim, novinari su u centru Beograda sproveli izvesnu anketu koncipiranu na nizu fotografija poznatih istorijskih ličnosti, ali i aktuelnih političara, pevaća, sa ciljem provere opšte informisanosti među mladima.

Rezultati su bili i više nego poražavajući. Iako jeste u skladu sa njihovim godinama ili interesovanjima, može se uzeti u obzir da ništa nije sporno u tome što "na keca" prepoznaju Madonu ili Maju Berović, ali opravdanje za neprepoznavanje Nikole Pašića, Josipa Broza Tita ili ministarke pravde Nele Kuburović, ipak, teško ko može naći.

Prilog televizije Prva u nastavku možda i najbolje svedoči o tome:

Podsetimo, najnovije istraživanje pokazalo je da samo 27 odsto mladih od 1.200 ispitanih iz cele Srbije, zainteresovano je za politička dešavanja, dok 85 odsto njih nije član nijedne partije i samo 3,5 odsto njih smatra da ima uticaja na političke procese, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije o potrebama mladih.

foto: Nebojša Mandić

To za posledicu ima da redovno svoje pravo na izborima iskoristi 32 odsto mladih, nikada ne glasa njih 37 odsto, dok ostali to čine povremeno. Skoro 40 odsto mladih smatraju da su svi političari isti, pokazuju podaci istog istraživanja, a 70 odsto smatra da se političke partije ne obraćaju mladima. Oko 85 odsto njih izjasnilo se da ne veruje političarima, a 80 odsto smatra da ne postoje medijske slobode u Srbiji.

(Kurir.rs/Foto: Ilustracija/Zorana Jevtić)