icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Prinstcreen, AP

Zauzeli suprotne pozicije

BIVŠI TAČIJEV SAVETNIK RAZOTKRIO NEKADAŠNJE SARADNIKE: Hašima i Ramuša ne vode načela, već lična korist

Objavljeno: 04.09.2018. 11:25h

 

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj zauzeli su suprotne pozicije po pitanju promene granice u pregovorima sa Srbijom, ali njih ne vode načela, već lični motivi i korist, rekao je bivši Tačijev savetnik Beljulj Bećaj.


 

foto: Printscreen/YouTube

 

Bećaj je rekao da Tači veruje da može imati političku korist od zaključenja dijaloga sa Srbijom pod pokroviteljstvom EU, dok Haradinaj veruje da će imati koristi od toga što neće biti dijaloga.

 

 

On je rekao da se Tači i Haradinaj "razlikuju samo u smislu pristupa", da imaju "identične" motive i da su podjednako "manipulativni", kao i da obojica "vide dijalog kao priliku da osnaže svoje pozicije u političkoj hijerarhiji a ne da reše otvorene probleme izmedju Srbije i Kosova".

 

foto: Reuters

 

"Njihova neslaganja su odraz procena ličnih koristi - i nemaju veze s pravim kreiranjem politike ili reševanjem probleme", rekao je kosovski politički analitičar.

 

foto: Beta/European Council/Tashana Batista

 

On navodi da je slično bilo kada je Tači potpisao sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, čemu se Haradinaj usprotivio. Posle toga je pala vlada premijera Ise Mustafe, a Haradinaj je, ulazeći u koaliciju s Tačijevom Demokratskom partijom Kosova, posto novi premijer.

 

foto: Marina Lopičić

 

"Obojica su ostvarila svoje ciljeve. Tači je postao nezaobilazan faktor u politici, dok je Haradinaj ostao najvažniji kleptokrata na vlasti", rekao je Bećaj.

 

 

On je ocenio da će se Tači, ako prodje predlog o korekciji granice, otarasiti Haradinaja, ali da će u slučaju da predlog ne prodje Tači otići u istoriju, dok će Haradinaj ostati faktor u kosovskoj politici.

 

(Kurir.rs/Beta,Birn/Foto: Printscreen/YouTube, AP)

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!