Foto: Profimedia

JUBILEJ

OD BIZNISA U GARAŽI DO IMPERIJE: Gugl napunio 20 godina! Obeležena godišnjica ELEKTRONSKOG GIGANTA

Tech

Dva studenta su pre 20 godina registrovala "Gugl" kao privatnu kompaniju, a pre 10 godina pokrenut je i pretraživač "Gugl krom". Kako navodi britanski Metro, 4. septembra 1998. godina Lari Pejdž i Sergej Brin su u garaži, koju su iznajmili za 1.700 dolara mesečno, odlučili da njihova životna misija bude da organizuju sve informacije na svetu kako bi svi mogli da ih koriste. Tako je rođen Gugl.

Od termina gugol

Ime je dobio po pogrešno napisanom terminu za gugol, veliki broj u matematici (1 sa 100 nula), a to isto ime ušlo je u mnoge jezike sveta, pa se čak i u srpskom danas često kaže "izguglati".

Od tada, Gugl je postao mesto na koje ljudi širom sveta odlaze kako bi pronašli odgovore na kako jednostavna, tako i teška pitanja, a ponekad čak i na banalna pitanja. "Gugl" je prerastao u imperiju, koja korisnicima pomaže ne samo da pristupe korisnim i beskorisnim informacijama već im daje i smernice preko Gugl mapsa, pomaže da međusobno budu u kontaktu preko Gmaila i uči ih da vežu kravatu pomoću snimaka na Jutjubu.

Prevodilac

"Gugl" je korisnicima omogućio da komuniciraju na više od 100 jezika preko Gugl translejta (prevodilac), kao i da istraže mesta koja nikad ne bi mogli da vide bez Gugl Eartha... Sada je deo veće firme "Alfabet", a bavi se ne samo softverom već i razvojem hardvera. Između ostalog, ulažu u veštačku inteligenciju, autonomne automobile, mobilne telefone, klaud tehnologiju...

870 milijardi dolara je bila vrednost "Gugla" u julu.

LIČNA KARTA

GUGL

Osnovan: 4. septembar 1998.

Osnivači: Lari Pejdž i Sergej Brin

Matična kompanija: "Alfabet" (od 2015)

Broj zaposlenih: 85.500

Osnivači kompanije Lari Pejdž i Sergej Brinfoto: Profimedia

(Kurir, A.I/ Foto: Profimedia)