Foto: Profimedia

Bizarni trend uzima danak

DOBAR SELFI PREČI OD ŽIVOTA: Deca u Srbiji rizikuju živote zbog lajkova na društvenim mrežama

Klinci u Srbiji su spremni na sve zarad dobre fotografije, penju se na vagone, ograde sa šiljcima, terase, visoke zgrade, ulaze u rupe, bunare, pale vatru...

Društvo
> 23:48h

Deci u Srbiji je želja za popularnošću i što više lajkova na društvenim mrežama toliko pomutila razum da su čak spremni da rizikuju život zbog toga, upozoravaju sagovornici Kurira!

Zarad dobre slike i selfija klinci se penju na terase, visoke ograde, ograde sa šiljcima, voze bicikl spuštajući se niz stepenice, ulaze u bunare, rupe, kače se na tramvaje, penju se na vagone i tom prilikom često zarade krajnje ozbiljne povrede opasne po život, a neki, nažalost, i izgube život.

Tako je u nedelju želja za "dobrom" slikom umalo koštala života Ivonu K. (14) iz Lučana, kada je na železničkoj stanici u Požegi zadobila teške povrede opasne po život prilikom pokušaja da se popne na teretni vagon, kada ju je udarila struja iz kontaktne mreže u kojoj je napon 25.000 volti. Kako saznajemo, devojčica je sada stabilno, ali je neizvesno koliko će trajati lečenje.

foto: Printscreen/Facebook

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da je takvo fotografisanje uzelo maha, te da se deca ponašaju kao da su izgubila orijentaciju prateći svetske trendove.

- To je strašno, masovno stradaju a da toga nisu ni svesni. Imao sam raznih slučajeva, recimo, devojčica koja je uzjahala konja se slikala, ali se okrenula unazad. Konj je osetio da nešto nije u redu i ritnuo se, a ona je dobila naprsnuće dva rebra. Međutim, njoj je taj snimak bio važniji i ona je toliko bila ponosna. Skaču sa nekih stena u plitku vodu, da se čovek naježi - navodi dr Milićević.

On navodi da deca dolaze sa raznim povredama, tu su opekotine, afte, uganuća, kao i razni prelomi.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

- Penju se na ograde sa šiljcima, na ograde ambasade pa čekaju da dođe obezbeđenje po njih i to snimaju, na zgrade, terase, vagone, vozove, pale vatru, gutaju dim... Jedna devojčica je sela u kantu, a drugari su je puštali niz bunar, jedan dečak je na grudima zapalio vatru i udarao sebe da je ugasi - priseća se primera s kojima se susretao dr Milićević i nastavlja:

- Imao sam i slučaj da je devojka stavljala kaktus u usta kako bi se slikala, dečka koji se kačio na tramvaj. Jedna se slikala dok je vozila bicikl po nekim stepenicama, pala je i zaradila prelom baze lobanje. Ne mogu da verujem da je nešto što će pobuditi pažnju na društvenim mrežama bitnije od života i zdravlja. Svakodnevno rizikuju živote zbog slike!

foto: Profimedia

Plastični hirurg Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Branislav Trifunović kaže za Kurir da mladi zbog dobre slike dolaze na razne ideje koje su potpuno sumanute i protiv zdravog razuma:

- Nije selfi sam po sebi opasan, ali jeste ako dovedeš svoj život u opasnost da bi napravio dobru sliku ili da bi se pokazao pred društvom.

Dr Ivica Mladenović

Deca su pod velikim rizikom

foto: PrintScreen

Psihijatar dr Ivica Mladenović smatra da je neophodno da se roditelji više angažuju, ali i da je potrebno deci pružiti što više informacija o opasnostima interneta i činjenici da selfi ne predstavlja glavni aspekt života: - Danas je biti na internetu praktično imperativ. Ako te nema, onda ne postojiš, što znači da mora da postoji i selfi. Deca su pod velikim rizikom iz nekoliko razloga. Nezreli su, nemaju dovoljno veštine i iskustva i samim tim ne znaju koje opasnosti vrebaju. S druge strane, njihove granice praktično ne postoje, što znači da ako nema odraslih da im postave te granice, onda će oni upadati u razne nevolje.

Opšte ludilo

2014. Japan - Posle erupcije vulkana Ontake u rukama planinara pronađeni su mobilni telefoni. Erupcija je usmrtila 57 osoba, a u telefonima su pronađene njihove fotografije lave i pepela. Italija - Devojčica (16) poginula je kada se pomoću kanapa spuštala niz stenu 18 metara, pokušavajući da napravi selfi 2015. Rusija - Tinejdžerka (17) poginula je kad joj je pukao konopac na kom je visila s devetog sprata zgrade pokušavajući da se slika. Srbija - Muškarac (22) poginuo je kada ga je udario brzi voz s kojim je pokušao da se trka u blizini Sremske Mitrovice, pokušavajući da dočara scenu iz svog omiljenog filma "Lajanje na zvezde". Pakistan - Dečak (15) pravio je selfi s plastičnim pištoljem uperenim u policiju, policija nije znala da je pištolj lažan, pa ga je ubila. 2017. Indija - 48 ljudi je povređeno dok su pravili selfi ispred pekare koju je gutao požar. Indija - Muškarca (30) nasmrt je izgazio slon dok je pokušavao da se slika s njim. Šri Lanka - Muškarac je poginuo, a žena zadobila teške povrede kada su pravili svadbene fotografije na železničkoj stanici. Ignorisali su upozorenja i nastavili sa slikanjem kad je naišao voz.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Profimedia, Zorana Jevtić/Ilustracija, Printscreen/Facebook, PrintScreen