Foto: Profimedia/Kurir

klopka

POTVRĐENO PISANJE KURIRA! PRIŠTINA LAŽIRA ISTRAGU UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Crnogorski svedok-saradnik optužuje Srbe za likvidaciju srpskog političara?

Kosovski istražitelji ponudili su poseban status i olakšice uhapšenom Podgoričaninu Mariju Miloševiću ukoliko potpiše montiranu izjavu da su lidera GI SDP ubili pripadnici srpsko-crnogorskog klana, čime je potvrđeno pisanje Kurira iz jula ove godine da tajne službe Prištine plaćaju milione kriminalcima i nude zaštitu da optuže Srbiju za ubistvo Olivera Ivanovića!

Politika
> 10:49h

Kosovski istražitelji ponudili su status svedoka-saradnika Podgoričaninu Mariju Miloševiću, koji je uhapšen u Prištini krajem jula, ukoliko pristane da potpiše unapred sastavljenu izjavu da su lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na Kosovu i Metohiji ubili pripadnici srpsko-crnogorskog kriminalnog klana, pišu crnogorski mediji.

Kako navode, Milošević je već više puta izvođen na saslušanje u okviru istrage Ivanovićevog ubistva, ali on zasad nije pristao da potpiše svedočenje u kom otkriva identitet organizatora i izvršilaca zločina.

- Milošević je dosad negirao učešće u zločinu i odbio da svedoči onako kako od njega traže. Ista ponuda biće data i ostalim uhapšenim članovima kriminalne grupe čije izručenje traži Crna Gora - otkrili su mediji.

Kako je Kurir već pisao, pripadnici bezbednosnih službi na Kosovu su posle hapšenja petočlane kriminalne grupe svakom od članova ponudili milionsku sumu i potpunu zaštitu ukoliko pristanu na "nagodbu", odnosno da lažno svedoče da su učestvovali u pripremi ubistvu Ivanovića, kao i da im je taj posao naručen iz Beograda.

Pisanje Kurira iz jula 2018.foto: Kurir

Podsetimo, u julu su u Prištini, osim pomenutog Miloševića, kog crnogorski mediji povezuju s "kavačkim klanom", uhapšeni i njegovi sunarodnici Đorđe Pavićević, Vukan Vujačić (23) i Igor Mašanović (22), kao i navijač Rada, srpski državljanin Strahinja Đanković (22). Svi su uhapšeni u istoj zgradi u Prištini, a poternice su za njima raspisane zbog najtežih krivičnih dela, uključujući i ubistva.

foto: Profimedia

Promena identiteta

- Najveći pritisak bio je na Beograđaninu Strahinji Đankoviću (22), kom je nuđena promena identiteta, sklanjanje u jednu od zemalja EU, kao i ogroman novac samo da optuži srpsku vlast i službe da su nalogodavci Ivanovićevog ubistva. On je inače na poternici i ukoliko ne pristane na saradnju, biće izručen Srbiji zbog sumnje da je ubio Petra Arsića. S obzirom na to da je relativno mlad, a da mu preti ozbiljna robija, verovatno su Tačijevi ljudi njega procenili kao najlakšu metu za svoj prljavi plan - otkrio je izvor Kurira.

On dodaje i da će verovatno u sledećoj fazi realizacije plana, koji je deo dogovora s vrhom vlasti na Kosovu, odnosno saradnicima predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, ista nagodba biti ponuđena i preostaloj trojici manje poznatih crnogorskih državljana.

Čeka se odluka I dalje u pritvoru Petorici uhapšenih je inače odmah određen ekstradicioni pritvor. - Iz Beograda, odnosno Podgorice, poslati su zahtevi za izručenje. Međutim, iako je prošlo već više od mesec dana od njihovog pritvaranja, nikakve odluke o tome da li će biti izručeni ili ne još nema. Najverovatnije, pozadina toga što odluke nema je prljava igra i pokušaj da se uhapšeni ubede da svedoče po planu prištinskih službi - kaže sagovornik Kurira.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Profimedia, Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: