Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

Šef srpske diplomatije u Srpskoj

DAČIĆ O POZIVU PACOLIJU DA DOĐE U BANJALUKU: On koristi svaku priliku da se negde pojavi, gde može da priča svoje priče... Ali takve stvari može da priča kada ja nisam tu, e zato sam i došao

Politika
> 14:30h

BANJALUKA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija nije mešala u dolazak šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija u Banjaluku, dok bi po oceni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika njegov dolazak bio nedopustiv, jer je Pacoli "neprijatelj srpskog naroda".

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

Dačić je dodao da Srbiju niko nije ni pitao o pozivu Pacolija na sastanak šefova diplomatija država članica procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i kaže da Pacoli, nezavisno od poziva, dolazi na razne skupove.

"Pacoli, ipak, koristi svaku priliku da se negde pojavi, gde može da priča svoje priče. Tako je nedavno u Dubrovniku pričao o genocidu. Ali takve stvari može da priča kada ja nisam tu. E zato sam i došao u Banjaluku", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da se Pacoli toga i uplašio. "Stalno se žalio da mu BiH ne da vize. Mora mu biti jasno da BiH neće priznati Kosovo, jer ga Srpska ne priznaje", naveo je Dačić.

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

"Pacoli je neprijatelj srpskom narodu. Drago mi je što nije došao. Zna da bi ga neugodno dočekali. Da je možda došao u Zenicu, tu ne bi mogli ništa, ali ovde ne može doći da nas provocira", kaže Dodik. Prema njegovim rečima, nije mu jasno kako neko ko "ima mozak i živi u Banjaluci može da pozove takvog čoveka u grad". "Pozivam srpski narod na mu nikad ne oprosti jer je pokušao da ga ponizi i pokaže da on nije važan. Ne možete dovesti Pacolija i nas provocirati", istakao je Dodik.

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da se ministarstvu na čijem je čelu niko nije obraćao u vezi sa dolaskom ministra inostranih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžeta Pacolija u Banjaluku. On je, nakon sastanaka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci, naglasio da je odluka o tome ko će sve biti na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi stvar organizacije i onih koji predsedavaju.

foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

- Pitanje gde će biti taj sastanak i kako će se on organizovati nije pitanje o kojem je neko sa nama razgovarao niti smo se mi mešali u tako nešto - rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap)