čeka se odgovor

UEFINA REVOLUCIJA: Ukida se pravilo gola u gostima

Treneri nekih od najvećih fudbalskih klubova su na godišnjem skupu u Nionu od Uefe zatražili da se pravilo gola u gostima ukine.

Fudbal
> 21:43h

Na sastanku su bili: Masimilijano Alegri (Juventus), Karlo Anćeloti (Napoli), Unai Emeri (Arsenal), Paulo Fonseka (Šahtjor), Đulijen Lopetegi (Real Madrid), Žoze Murinjo (Mančester Junajted), Tomas Tuhel (PSŽ) i bivši trener Arsenala Arsen Venger i svi su zatražili određene promene u takmičenjima pod okriljem Uefe.

Prva stvar koju su treneri predložili bila je ukidanje gola u gostima, a iz Uefe su dobili odgovor da će razmotriti zahteve, jer su spremni za diskusiju.

- Treneri smatraju kako postizanje gola u gostima više nije tako teško kao što je bilo u prošlosti i smatraju kako bi trebalo razmisliti o ukidanju tog pravila. Njihovo je mišljenje da se u fudbalu mnogo toga promenilo i da danas gol u gostima nema više takvu težinu kao kada je uveden - rekao je glavni direktor svih Uefinih takmičenja Đorđo Marčeti.

Kao glavni razlog za ukidanje gola u gostima, treneri navode manju atraktivnost utakmica jer se domaće ekipe fokusiraju na odbranu kako ne bi primile gol, dok se gosti baziraju samo na kontranapade.

To je pravilo uvedeno još 1965. godine kao alternativa bacanju novčića ili ponavljanju utakmica, a onda se uzimala u obzir i činjenica kako su uslovi na gostovanju zbog problema oko putovanjem teži.

Osim toga, treneri su zatražili da Uefa uvede novo pravilo po uzoru na Engleze i Italijane, a to je pravilo po kojem bi prelazni rok za sve klubove završio uoči prvog prvenstvenog kola.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: