Foto: Profimedia

zavode red

AUSTRIJA UVELA NOVČANE KAZNE ZA BEŽANJE IZ ŠKOLE: Za neopravdane izostanke dece roditelji će plaćati najmanje 110 evra!

BEČ - Nova školska godina u Austriji donela je izvesne novine za đake, pre svega kazne za bežanje iz škole, dok će đaci prvaci koji ne znaju dovoljno dobro nemački da bi pratili nastavu, morati da pohađaju nastavu u "razredima za nemački jezik".

Austrija
> 16:24h

Ove jeseni biti formirano oko 700 razreda nemačkog jezika širom zemlje, a cilj tih razreda je da mališani najpre nauče nemački kako bi mogli da pohađaju normalno nastavu sa svojim vršnjacima.

U tim razredima imaće poseban program od 15 do 20 sati učenja nemačkog, dok će zajedno sa ostatkom razreda pohađati nastavu crtanja, muzičkog, fizičkog.

Nakon svakog semestra proveravaće se znanje nemačkog i oni će, ako polože testa biti prebačeni u normalne razrede ili i dalje nastaviti sa dodatnom nastavom, a najduže četiri semestra.

Od ove školske godine pooštravaju se kazne za bežanje iz škole, tako da će đaci koji neopravdano budu izostali sa nastave četiri dana biti prijavljeni nadležnim opštinskim vlastima, a roditelje čeka kazna od najmanje 110 evra.

Osim toga ukoliko učenici pobegnu i sa jednog časa direktori i nastavnici imaju mogućnost da preduzmu hitne mere, od razgovora sa roditeljima, do ukora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia