Foto: Reuters / Kevin Lamarque

Uticajni Stratfor o rešavanju kosovskog pitanja

CIA U SENCI TVRDI: Putin i Tramp odlučuju o Kosovu, Srbija je na dobitku

Ocena Podrška Bele kuće i Kremlja biće presudna za deblokadu dijaloga, te samim tim i za konačno rešenje. To, smatraju sagovornici Kurira, ide u prilog Beogradu

Politika
> 10:43h

Konačno rešenje za Kosovo zavisiće od podrške i stava predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, prognozira uticajni Stratfor, američka geopolitička platforma poznatija i kao "CIA u senci". Sagovornici Kurira ocenjuju da Srbiji ovakve okolnosti idu naruku, jer je Vašington o ovom pitanju omekšao stav u korist Beograda, dok je Moskva tradicionalno na srpskoj strani.

- Podrška Bele kuće i Kremlja biće ključna za izlazak iz zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova, pogotovo zbog toga što bi svaka teritorijalna razmena bila podložna glasanju pred Savetom bezbednosti UN - piše Stratfor.

Što manje ustupaka

Uz upozorenje da postoji opasnost od povratka nestabilnosti na Balkanu, u analizi se navodi da će jedna od najspornijih tema na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine 7. septembra u Prištini biti formiranje ZSO.

- Još jedna, moguće još spornija tema, biće razgovor o mogućoj "korekciji granica", o kojima su u proteklih nekoliko nedelja govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači... Ideja razmene teritorija, koja bi načinila i Srbiju i Kosovo etnički homogenijima, razmatra se u akademskim i političkim krugovima još od 90-ih godina - podseća "CIA u senci" i ocenjuje da će obe strane pokušati da dobiju što više teritorije, a da naprave što manje ustupaka.

U tekstu se naglašava da je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da bi Bela kuća bila voljna da prihvati razmenu teritorija ukoliko se dve strane dogovore, dok je Rusija saopštila da će zauzeti srpsku stranu u pregovorima.

foto: AP

Uspeh srpske politike

Profesor FPN Dragan Simeunović ocenjuje da je za Srbiju situacija daleko povoljnija zbog ovoga i smatra da je tome doprinelo i angažovanje naše politike, dok na albanskoj strani vladaju rasulo i panika:

foto: Dragana Udovičić

- Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo išta pomenuti osim priznanja. Sada se o svemu raspravlja. Svakako su ovo povoljnija vremena za Srbiju. Velike sile su se uvek rado uplitale u odnose na Balkanu i ne treba ni sumnjati da će se pitati i za rešenje kosovskog pitanja. Ma koliko se formalno držale po strani, to će biti dogovor velikih sila.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da će ključan "biti stav velikih sila o pitanju onog što može biti dogovoreno kao rešenje Beograda i Prištine".

Tači hoće razgraničenje

Jedini način da se okonča sukob

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine.

- Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine, postoji opasnost od propasti agende EU. Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom. Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova - rekao je Tači, uz opasku da ni grad Mitrovica ni Gazivode neće biti predmet tih razgovora.

Zoran Anđelković

Granica na Ibru, a ne na Kopaoniku

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković zalaže se za razgraničenja Srba i Albanaca i kaže da granica treba da bude povučena na reci Ibar, a ne na Kopaoniku.

- To vidim kao rešenje, od početka je logično da sever Kosova bude sastavni deo Srbije - poručio je on.

Ambasada SAD

Trampov čovek u Srbiji 10. i 11. septembra

Američki senator Ron Džonson boraviće u poseti Beogradu 10. i 11. septembra, potvrdili su u Ambasadi SAD. Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Ivana Kljajić/ Foto: Reuters / Kevin Lamarque

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: