Foto: Reuters

Četvrtfinale

ĐOKOVIĆ U POLUFINALU US OPENA: Novak posle velike borbe slomio otpor Federerovog dželata. Nišikori na putu do finala! (VIDEO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković se plasirao u polufinale US opena pošto je posle 170 minuta savladao Džona Milmana sa 3:0 (6:3, 6:4, 6:4).

Tenis
> 07:57h

Đoković će za finale igrati protiv Keija Nišikorija. Japanac je ranije savladao Hrvata Marina Čilića sa 3:2 po setovima 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4.

Đoković se tako plasirao u 11. uzastopno polufinale na US Openu.

Iako to rezultat ne govori, Novak je odigrao izuzetno težak meč protiv tenisera koji je u prethodnoj rundi izbacio Rodžera Federera.

Meč su ispratili i izuzetno teški uslovi za igru, ne toliko visoka temperatura koliko velika vlažnost. Oba tenisera su često menjala opremu zbog znoja, a Novak je u jednom trenutku imao i problem sa gorušicom.

Srpski teniser je možda mogao i ranije da završi meč, ali je propustio veliki broj brejk šansi. Tačnije, iskoristio je pet od 20.

Već u drugom gemu prvog seta oduzeo je servis rivalu, a zatim gotovo rutinski priveo set kraju. Milman je u poslednjem gemu imao jednu brejk priliku, ali je Novak uspeo da je spase. Prvi set je trajao neverovatnih 60 minuta!

Drugi set je rešen u devetom gemu kada je Novak napravio jedini brejk u setu. Zatim je u servis gemu potvrdio brejk i poveo sa 2:0 u setovima. Poput prvog, i drugi set je trajao velikih 60 minuta.

Treći set je rezultatski bio najuzbudljiviji. Ponovo je Novak prvi napravio brejk, i to u trećem gemu, ali je u šestom dozvolio Milmanu prvi brejk u meču. Prethodila je neobična situacija. Sudija je opomenuo Novaka zbog prekoračenja vremena za servis, da bi srpski teniser napravio duplu servis grešku. Odmah je usledila još jedna opomena i gubitak gema.

Ipak, Đoković je u devetom gemu uspeo da napravi novi brejk za 5:4, a zatim rutinski odservira za kraj meča.

TOK MEČA

3. SET

6:4 - Gotovo je! Novak je u polufinalu US Opena!

5:4 - Novi brejk Đokovića! Stigao je do tri vezane brejk prilike, a treću iskoristio. U ovom meču je to peti brejk iz 20 šansi. Najbitnije - Novak će servirati za meč.

4:4 - Đoković je prevazišao mini krizu i osvojio gem za izjednačenje.

3:4 - Milman je na krilima brejka dobio svoj servis gem bez izgubljenog poena.

3:3 - Srpski teniser je izgubio prvi servis gem u meču, i to na čudan način. Pri rezultatu 30:30 dobio je opomenu od sudije zbog prekoračenja vremena za servis. Posle toga je usledila dupla servis greška, a zatim još jedna opomena sudije za prekoračenje vremena. Usledila je nova greška i gubitak brejka prednosti.

3:2 - Đoković je propustio dve nove brejk prilike, čime bi praktično slomio otpor rivala, ali je zadržao brejk prednosti.

3:1 - Sjajnim servisima Novak je prokrčio put do novog gema i potvrde brejka. Upisao je srpski as i fantastičan poen bekhend vinerom, trećim u meču.

2:1 - Četvrtom dvostrukom servis greškom Australijanac je doneo Novaku brejk šansu, a zatim novom neiznuđenom greškom i izgubio gem servis. Đoković je napravio brejk koji mu olakšava nastavak seta.

1:1 - Namučio se Đoković, ali i rešio gem u svoju korist.

0:1 - Milman je prvi servirao u trećem setu i poveo.

2. SET

6:4 - Posle tačno sat vremena gotov je i drugi set! Novak je u pravom trenutku napravio brejk i priveo set kraju.

5:4 - Konačno brejk! Đoković je imao tri brejk prilike u ovom gemu, a treću je iskoristio, i to posle dvostruke servis greške Milmana. Zanimljivo, Novak je iskoristio prvu brejk loptu u meču, a zatim narednih 13 propustio.

4:4 - Dobar gem za Đokovića.

3:4 - Propustio je Đoković jednu brejk loptu. U meču ima samo jednu iskorišćenu brejk priliku od deset.

3:3 - Novak je izjednačio rezultat u drugom setu. Iako vodi, Novak pravi veliki broj neiznuđenih grešaka. Do sada ih ima 33, za razliku od Milmana koji je upisao 21 neiznuđenu grešku.

2:3 - Milman je dobio gem posle pauze koja je trajala šest i po minuta.

foto: Printskrin

2:2 - Novak dobija gem u kome je još jednom pokazao da ima određenih zdravstvenih problema. Po svemu sudeći muči ga gorušica, pa je zatražio od stručnog štaba da mu dostave tablete. Sa druge strane, Milman je napustio teren kako bi se presvukao u svlačionici.

1:2 - Milman je bez većih problema osvojio još jedan gem servis.

1:1 - Svojim 15. vinerom u meču Đoković je dobio prvi gem u drugom setu.

0:1 - Kakva šteta, Novak je ispustio čak četiri brejk šanse. Imao je tri vezane brejk šanse, ali je Milman sve uspeo da nadoknadi i povede na startu drugog seta. Završi poen bio je as servis.

foto: Printskrin

1. SET

6:3 - Spasao je Đoković jednu brejk loptu u gemu u kome je servirao za set. Drugu šansu je iskoristio i osvojio set posle čak 60 minuta igre.

5:3 - Milman je upisao svoj prvi as na meču, nije dao Novaku prostora za brejk šansu i smanjio rezultat.

5:2 - Tek u sedmom gemu je viđen prvi as na meču. Đoković je loše otvorio svoj servis gem, izgubio prva poena, a zatim nanizao četiri i zadržao prednost.

4:2 - Neverovatan maratonski gem. Milman je posle 16 minuta borbe osvojio svoj servis, a Novak je propustio čak četiri brejk šanse. Viđeno je osam izjednačenja.

4:1 - Šetao je Đoković svog protivnika, umarao ga i na kraju uz jedan izgubljeni poen stigao do osvajanja novog gema.

3:1 - Milman prekida nalet Đokovića. Bio je Novak blizu i u ovom gemu, osvojio je prva dva poena, potom imao i đus, ali nije uspeo da stigne do brejk šanse.

3:0 - Đoković je potvrdio brejk u gemu u kome je lako stigao do 40:0, a zatim i do osvajanja istog. Novak je upisao prvu dvostruku servis grešku u meču

2:0 - Izuzetan početak za Đokovića. Već u prvom gemu u kome je Milman servirao srpski teniser je stigao do brejka. Novak je iskoristio drugu brejk loptu, forhend paralelom je stigao do velikog vođstva.

1:0 - Elegantan početak za Đokovića. Osvojio je prvi gem u meču u kome je servirao. Upisao je po jedan forhend i bekhend viner.

foto: Reuters

Đoković i Milman su do sada odigrali jedan meč.

Srpski as je ove godine pobedio u Londonu na travi u Kvinsu sa 2:0, po setovima 6:2, 6:1.

Pobednik ovog duela u polufinalu će igrati protiv Japanca Keija Nišikorija koji je savladao Marina Čilića sa 3:2, po setovima 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4.

Kurir sport Foto: Reuters