Foto: AP

DOSLEDAN

KURC TRAŽI PRISTUPANJE ZAPADNOG BALKANA EU: Sve drugo bilo bi nefer!

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je danas da pristupna perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana postane realnost.

Austrija

"Sve drugo bi bilo nefer prema kandidatima", rekao je Kurc na sednici Evropske narodne partije (EVP) u Beču, ukazujući na napredak u rešavanju spora oko imena Makedonije, kao i dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe je naglasio da ne smeju postojati članice drugog reda, kao ni podele na sever i jug, istok i zapad, dodajući da EU može biti snažna samo ako su sve članice jedinstvene.

foto: EPA

Manfred Veber

Kurc je podržao i kandidaturu Manfreda Vebera za mesto predsednika Evropske komisije na predstojećim izborima za Evropski parlament i izrazio zadovoljstvo što se taj nemački hrišćansko-socijalni političar odlučio na kandidaturu dodajući da je to važan korak. Istovremeno su Kurc i Veber u svojim obraćanjima, oštro kritikovali "populiste" i upozorili na opasnost da se građani upadnu u njihovu zamku.

Njih dvojica su naglasili značaj EVP za dalji razvoj EU, a Kurc je dodao da evropske vrednosti i demokratija nisu nešto o čemu se može pregovarati i da su oni osnova za uspeh Evrope.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP