icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: AP/Ilustracija

Ministarstvo prosvete

DECA MIGRANTI OD OVE JESENI I U PREDŠKOLSKOM: Sistematski pregledi mališana u toku

Objavljeno: 06.09.2018. 13:06h

 

BEOGRAD - Deca uzrasta od pet i po do šest i po godina koja borave u prihvatnim centrima za migrante u Srbiji, od ove školske godine prvi put učestvuju u obaveznom pripremnom predškolskom programu, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Ove godine u programu je 38, od ukupno 333 dece koja su već raspoređena u osnovne škole. Sistematski pregledi budućih predškolaca iz migrantskih centara su u toku u domovima zdravlja, a realizuju se u saradnji sa Ministarsvom zdravlja.

 

Ministarstvo prosvete prošle školske godine omogućilo je da sva deca osnovnoškolskog uzrasta, koja su bila u prihvatnim centrima za migrante, pohađaju nastavu.

Doneto je Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja, kojim je propisano da škola mora da pripremi i realizuje Plan podrške deci migrantima. Kako je navedeno, škole su u obavezi da pripreme program adaptacije i prevladavanja stresa, kao i program ubrzanog učenja srpskog jezika na dopunskim časovima, a taj pristup pokazao se veoma efikasnim i omogućio da sva deca progovore srpski jezik.

 

Obaveza nastavnika je da planiraju i prilagodjavanje rasporeda pohadjanja nastave, didaktičkog materijala, kao i metoda i načina rada.

U obrazovni sistem Srbije sukcesivno je bilo uključeno oko 1.000 dece, a nastavnici su prošli obuke koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovalo u 2017/18. godini u saradnji sa Unicefom i nevladinim sektorom.

 

Od oktobra ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće sa podrškom školama organizovanjem novih obuka i podrškom školama koje su odgovorile na javni poziv za dobijanje granta iz sredstava MADAD 2 projekta kako bi unapredili rad sa decom/učenicima u toj oblasti.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!