Ilustracija, Foto: Slađana Stevanović

U CENTRU GRADA

SKANDAL U VALJEVU! U ZGRADI SPS ISKLJUČENA STRUJA VEĆ MESEC DANA: Dug od 1,5 miliona dinara, a ko je kriv - Pitajte Megatrend!

Politika
> 21:09h

Zbog duga od 1,5 miliona dinara, već mesec dana bez struje je zdanje u Pop Lukinoj ulici u centru Valjeva, u kojem su smešteni Gradski odbor SPS i „Megatrendov“ Fakultet za poslovnu ekonomiju.

Valjevski socijalisti, koji su vlasnici ove zgrade u kojoj je jedan od zakupaca Fakultet za poslovnu ekonomiju Univerziteta „Megatrend“, očigledno već duže vreme nisu plaćali račune za električnu energiju, jer je dug narastao na neverovatnih 1,5 miliona dinara. Zbog toga, nakon što su pre mesec dana radnici Elektrodistribucije isključili struju, ovo zdanje u funkciji je, praktično, samo preko dana, dok ne padne mrak.

U JP „EPS Snabdevanje“ nisu odgovorili na pitanja za koji vremenski period se odnosi dug GO SPS, kada su socijalisti platili poslednji račun, kao i da li su u međuvremenu tražili reprogram duga.

Narodni poslanik Đorđe Milićević, predsednik valjevskih socijalista i potpredsednik Skupštine Srbije, međutim, tvrdi da je izmirivanje njihovih obaveza prema EPS-u „u toku“.

- Očekujemo da će zakupci prostora, koji se nalaze u zgradi gde je sedište GO SPS, izmiriti narednih nekoliko dana velika dugovanja koja imaju prema SPS, a što je zapravo i suštinski razlog dosadašnjeg neizmirenja obaveza za struju prema EPS-u – kaže kratko Milićević.

Zakupac na ovoj adresi već dugi niz godina je „Megatrendov“ Fakultet za poslovnu ekonomiju. Pojedini izvori bliski socijalistima kažu za „Blic“ da je dug za struju upravo napravio „Megatrend“, koji potrošnju na „svom“ električnom brojilu nije plaćao duži vremenski period, ali su EPS-ove „makaze“ svejedno obuhvatile celo zdanje. Zbog njihovog kašnjenja u plaćanju, kako kažu naši izvori, Elektrodistribucija je takođe pre tri godine, doduše na kraći vremenski period, „odsekla“ struju socijalistima.

U sklopu zgrade, kao zakupac dela prostora, do pre nedelju dana nalazila se još jedna valjevska privatna firma koja se iselila upravo zbog isključene struje, ali njeni predstavnici tvrde da su svoj deo računa za elekričnu energiju uredno plaćali.

S druge strane, iako su obećali, ni iz kabineta rektora, ni iz PR službe „Megatrenda“ nisu odgovorili na pitanja da li je do isključenja struje došlo zbog njihovog duga.

Zgrada u Pop Lukinoj ulici, inače, legat je partizanskog prvoborca Andre Savčića, a posle smrti njegove majke Višnje, koristio ju je lokalni komitet Saveza komunista, da bi posle gašenja te partije prostor preuzela valjevska SPS. Pre više od deset godina, vlasništvo nad zgradom bilo je predmet sudskog spora između SPS i SKJ, kada je presuđeno u korist socijalista jer komunisti nisu uspeli da dokažu da im je objekat Višnja Savčić zaveštala testamentom.

(Kurir.rs/Blic-P.Vujanac)