icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Beta/Darimir Banda

dao podršku vučiću

MILORAD DODIK: U Srbiji mora da postoji konsenzus oko nacionalnih pitanja

Objavljeno: 06.09.2018. 21:35h

 

BEOGRAD - Zapadnjaci i Albanci, ali i deo Srba, rade zajedno na umanjivanju snage predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je večeras predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.


 

Predsednik Republike Srpske je na pitanje novinara - da li kao neko sa dobrom intuicijom i ko je dobro obavešten očekuje, posle današnjih izjava kosovskih zvaničnika, da Vučić ode u subotu na KiM, rekao da ne zna, ali i da lično ne veruje 'strancima'.

 

foto: Marina Lopičić

"Imam tu malo duže iskustvo, mene su jednom stranci prevarili i posle toga više nemam nijednog razloga da im verujem. Mislim da svi rade zajedno, zapadnjaci i Albanci i kada tu dodate deo Srba, onda se vidi koliko se Vučićeva snaga umanjuje", rekao je Dodik gostujući na RTS-u.

 

Dodik ističe da Vučić još nema rešenje, niti neko ponuđeno rešenje, ali da pokušava da dođe do rešenja i da ga uprokos tome mnogi Srbi osporavaju.

 

"Nema ništa gore pregovarati u ime Republike Srpske, a sada u ime Srbije, a da vas unutra ruše institucije i pojedinici. To se ovde (u Srbiji) dešava. Prema tome, ako je ovaj narod izabrao Vučića za predsednika, onda se mora podržati bar u tom pogledu. Mozemo mi da se ne slažemo po pitanju socijalne i ekonomske politike i infrastrkturnih projekata i slično, ali ako je izabran za predesednika, onda je ovaj narod njemu dao mandat da pregovara", naglasio je Dodik.

 

Poručio je da svi u Srbiji treba da stanu iza Vučića po pitanju KiM i da tu mora da postoji konsenzus oko nacionalnih pitanja.

 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodik je napomenuo da će svakako Vučića kada dođe do nekog rešenja pitati narod šta misli o tome.

 

Na pitanje šta je trenutno na stolu i šta znače ove ideje o razgraničenju i korekciji granica, Dodik je rekao da je to 'ozbiljna promena na globalnom nivou i da ranije nije moglo da se čuje.

 

Predsednik Srbije Vučić nije večeras hteo ni da potvrdi, ni da demantuje navode beogradskih medija da razmiušlja o otkazivanju njegove posete KiM.

 

"Sutra ćemo o tome", kratko je rekao predsednik Vučić na pitanje Tanjuga da li će ići na Kosovo i Metohiju, najavljivanu za 8. i 9. septembar.

 

Poseta predsednika dovedena je danas u pitanje posle pretnji iz Prištine srpskom predsedniku da će mu možda biti uskraćena dozvola, a da, prema rečima Kadrija Veseljija, i sa dozvolom svakako ne može da ide u Gazivode, jer tamo nema šta da traži.

 

Sam predsednik je na pitanje Tanjuga rekao večeras da će "o tome sutra".

Pojedini mediji navode i da je predsednik naložio da se prekinu svi kontakti sa Prištinom, a nastavak briselskih pregovora koji je zakazan za petak takođe bi mogao biti otkazan.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!