Foto: Facebook

morala da se zaposli sa diplomom srednje škole

UZALUD JOJ DOKTORAT IZ HEMIJE! Danicu su odbili bezbroj puta za posao: Želim da se odužim Srbiji, istrajavam ALI DOKLE?

Društvo
> 22:29h

Na podugačkom spisku doktora nauka u malenoj Beloj Palanci podno Suve i Svrljiških planina, od pre četiri godine je i ime dr Danice Dimitrijević (35).

Ova lepa, mlada i vredna žena doktorirala je 2015. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na Odseku za hemiju. Ponos majke Ivane, koju jedino ima, Danica je po završetku srednje farmaceutske škole upisala fakultet. Završila ga je u roku i dobila diplomu - profesor hemije, pišu Večernje novosti.

Odlučila je da nastavi školovanje i da doktorira.

Nedavno se, ipak, zaposlila u jednoj privatnoj apoteci sa diplomom srednje škole. Zarađuje 30.000 mesečno.

"U okolnostima kakve jesu, ja posao ne mogu da biram, od nečega mora da se živi", govori nam bez gorčine.

Diplomu doktora nauka privremeno je odložila u fioku.

U međuvremenu je, kaže nam, konkurisala na više i ne broji koliko mesta. Očekivala je, najpre da će je barem pozvati u ovdašnju osnovnu školu ili gimnaziju. A, nije da nije bilo mesta, kada je nekoliko nastavnika iz ovih škola otišlo u zasluženu penziju. Nisu je pozvali. Za nju nije bilo mesta. Dobili su ga nastavnici koji su, kao tehnološki viškovi, popunjavali nedostajući fond časova.

Zašto nisu odabrali nju? Odgovor treba potražiti na drugoj adresi.

"Pokušavala sam, konkurisala, nudila svoje znanje, ali ništa. Sa tržišta rada nikada nisam dobila poziv ni za zamenu, a kamoli za stalan posao", priča Danica.

Prelistavamo njene radove. Ima ih petnaestak. To je svrstava među najplodonosnije naučne istraživače sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Ipak, za dr Dimitrijević nema mesta čak ni na projektima.

"Ali, ja ne odustajem. Nadam se da će najpre znanje, potom i zvanje, koje je stečeno isključivo radom, biti vrednovano. Verujem da će neko čuti da su i doktori nauka", prekobrojni.

Vedra je i nasmejana Danica. Po tome je prepoznaju u Beloj Palanci. Sigurna je u sebe, kao svaki mladi čovek koji je samo sopstvenim radom dosegao ono što je želeo. A, Danica je želela i, može se reći, deo mladosti uložila da - doktorira.

"Ne kajem se, mislim da su ovo tek prolazne okolnosti. I ne brojim koliko sam se do sada puta javljala za posao. Ovim koji mi je sada poveren, posvećena sam kao da sam u nekoj istraživačkoj laboratoriji ili za katedrom. Onom kome je posao potreban, prinuđen je da ga ne bira", kaže ona.

Priča nam koliko je puta, kada je konkurisala, morala da u drugi plan potisne činjenicu da je doktor nauka.

"Jednostavno, uverila sam se da to "dr", prosto plaši poslodavce. Tako sam i konkurisala sa srednjom školom i dobila posao. Ali, meni nije žao i, kao što sam vam kazala, ne kajem se zbog truda i vremena koji sam uložila, školujući se. I svakom mom prijatelju, generacijskim drugovima poručila bih da ne dozvole da ih obuzme razočaranje. Kad-tad znanje će se isplatiti. Ovde u mojoj Palanci, ili, gde god."

Da bi doktorirala, dr Danicu Dimitrijević je finansijski pomogla opština Bela Palanka, sa polovinom troškova za odbranu rada. Ostatak je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Zaista želim da se svojim radom i znanjem odužim mojoj Beloj Palanci, ali i našoj Srbiji. Imam ljubavi i istrajavam u tome. Ali, dokle?", pita se ona.

Kurir.rs/Novosti/J. Ž. Skenderija/Foto: Facebook