Foto: Twitter/Maja Kocijančič

Razgovor s Mogerinijevom trajao skoro tri sata

VUČIĆ U BRISELU ODLUČIO: Danas nema razgovora s Prištinom! Predsednik se večeras obraća javnosti (FOTO)

Posle skoro tročasovnog susreta s Mogerinijevom, predsednik nešto posle 12.30 krenuo put Beograda

Politika
> 13:06h

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je jutros, nešto posle 9, u Brisel gde se potom u 10 časova, u okviru nove runde dijaloga, sreo i razgovarao samo sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

On je tokom susreta sa šeficom EU diplomatije rekao da je odlučio da danas neće razgovarati sa predstavnicima Prištine u Briselu.

12.30 - Vučić je završio je sastanak sa Federikom Mogerini i vraća se u Beograd. Predsednik Vučić napustio je zgradu EEAS nešto posle 12.30 časova i zaputio se na aerodrom i vraća se u Beograd. Sastanak Vučića sa Mogerini trajao je više od dva sata.

Predsednik Srbije neće se do večeras obraćati javnosti, a još nije doneo ni odluku da li će odustati od posete KiM, nakon pretnji i laži prištinskih političara, kako je novinarima objasnio direktor Kancelarije za KiM.

12.00 - Vučić već puna dva sata razgovara sa Mogerinijevom.

"Nastavak dijaloga neizvestan"

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće danas u Briselu razgovarati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom. To je novinarima u Briselu rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, nakon razgovora Vučića sa Federikom Mogerini. Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca. Prema rečima Đurića, Beograd želi da sačuva mir ali da ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova. "Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", dodao je Đurić. On je istakao i da se predsednik Srbije do večeras neće obraćati javnosti. Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Djurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen. Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem borju dođu i čuju predsednika Vučića.

Naime, prema agendi, posle sastanka predsednika Vučića i Mogerini trebalo je da usledi trilateralni susret, uz učešće i kosovskog predsednika Hašima Tačija. To se, međutim, neće dogoditi. "O drugim sastancima, u okviru dijaloga sa Prištinom, predsednik će naknadno odlučiti, izjavio je jutros šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Planom je bio predviđen i radni ručak.

Za danas je bio zakazan sastanak Vučić-Tači, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga.

Među predstavnicima ovdašnjih i stranih medija vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija. Mnogi strani mediji, zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja "kosovskog pitanja", očekuju da bi današnji sastanak mogao da donese i konkrete rezultate.

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja.

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da "ne očekuje dogovor u petak i da će za postizanje sporazuma biti potrebno još nekoliko meseci". "Bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima", kazao je ranije Han.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da su "sve strane" u dijalogu procenile da bi se sporazum mogao postići i početkom sledeće godine odnosno u narednih šest meseci.

U EU pred ovu rundu dijaloga poručuju da je na Beogradu i Prištini da razmotre "različite ideje" i vide "šta je moguće, a šta ne" kao osnova za eventualni kompromis na kome bi se zasnivao pravno-obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja posreduje u dijalogu, smatra da postoji "realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine".

Ona je navela i neophodne parametre za konačno rešenje: "Moramo da uradimo sve što možemo zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Savetu bezbednosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", zaključila je Mogerini.

Sastanak predsednika Srbije i kosovskog predsednika zakazan je za 9 sati ujutru u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Uobičajeno, oni će najpre odvojeno razgovarati sa visokom predstavnicom nakon čega će uslediti i trilateralni sastanak. Očekuje se da se razgovori u Briselu završe u ranim poslepodnevnim časovima.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Tanjug/Foto: Fonet/EU)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: