Foto: Printscreen Facebook

opasnost!

TOMINA ĆERKA RASLA UZ CRNU MAMBU I ALIGATORA: Meštani Kupinova u šoku, progovorili o opasnom hobiju komšije kog je ujela zvečarka!

Društvo
> 10:36h

Tomislav Dvornički (40) iz Kupinova, nakon što ga je ujela zmija zvečarka koju je držao ilegalno u svojoj kući u Savskoj 18, smešten je na Kliniku za infektologiju Kliničnog centra Srbije i njegovo stanje je stabilno.

Ovaj umalo tragični događaj otkrio je neverovatnu pozadinu priče o Tomislavu, koji godinama unazad ilegalno kupuje i krade najrazličitije divlje životinje i trguje njima. Veliki broj tih vrsta je izrazito opasan, a posebno zabrinjava što je pored njih odrastala i njegova sedmogodišnja ćerka. Samo mali deo njegovog "zoo-vrta" čine tarantula, škorpija, aligator, pa čak i najotrovnija zmija na svetu - crna mamba. I dok se oporavlja od ujeda, koji je lako mogao da bude smrtonosan, Dvornički je pod stalnim nadzorom lekara, a njegova sedmogodišnja ćerka je smeštena kod babe i dede.

Meštani Kupinova odahnuli su kada su saznali da je njihov komšija dobro, kao i dete o kojem je brinuo, ali istovremeno i zato jer su iz njegove kuće odnete opasne životinje. Konkretno, osim zvečarke koja je "u igri" ujela Tomislava, zaplenjene su mu još jedna zmija, tarantula i škorpija. Ove životinje biće privremeno zbrinute u Beogradskom zoološkom vrtu, nakon čega će se videti šta dalje sa njima.

- Toma se, priča se po selu, igrao sa zvečarkom - kaže jedan od komšija. - Mahao joj je mišem ispred glave i ona je nekoliko puta poskakivala u nameri da se dočepa plena. Svaki put, Toma je bio brži, sve do trenutka dok to nije bila zmija. Uspela je da ujede Tomu iznad šake, skoro za venu, a potom je zgrabila i svoj ulov.

Tomislav je najpre isisao krv, a sa njom i deo otrova koji je zmija ujedom unela u njegovo telo:

- Kažu da je uspaničeno zvao roditelje telefonom, koji su pozvali Hitnu pomoć. Toma je odmah prevezen za Beograd i samo zbog blagovremene reakcije ostao je živ.

Dok su Dvorničkog prevozili u bolnicu, u njegovu kuću stigla je policija i nadležni iz Zavoda za zaštitu životinja.

- Najpre je reagovala naša lokalna policija, koja je izašla na teren po prijavi Hitne pomoći da je zmija ujela čoveka i da on, pored nje, drži još neke opasne životinje u kući. Međutim, ovi naši nisu smeli da uđu unutra, pa se čekalo na policiju iz Beograda i stručnjake koji znaju kako da postupaju u ovakvim situacijama. Onda je i devojčica zbrinuta, odnosno odvedena je kod Tominih roditelja, koji su u susednoj ulici - kaže komšija.

Stanovnici Kupinova hvale porodicu Dvornički:

- Đorđe i Dula su jako pošteni i fini ljudi. Godinama su radili u nemačkoj, u "Bošu" i sada su u penziji. Porodica je poprilično imućna, a i njih dvoje imaju velike penzije. Imaju dve ćerke, jedna živi u Kanadi. Ali Toma je njihov sin jedinac, naslednik, pa je i razmažen.

foto: Printscreen Facebook

Komšije kažu da ne znaju da je Toma ikada radio nešto konkretno, osim što povremeno tetovira za novac i preprodaje raznu robu.

- Živi u dedinoj kući koju su mu roditelji renovirali i tu je bio sa ćerkom. Toma je inače razveden, a žena ga je napustila odavno. Centar za socijalni rad dodelio mu je dete na staranje i on je, zaista, lepo brinuo o detetu. Mnogo se vole.

Po rečima meštana, Tomislav Dvornički imao je i nekih sitnijih prestupa, a o njegovim čudnim navikama da se i ne govori:

- Stalno je nešto muljao - kažu komšije. - Nije on nikoga od nas ugrožavao, niti nam bilo šta nažao uradio. Ali svi smo znali da Toma ima strast prema tim opasnim životinjama. Govorio je da ih obožava i spasava, a mi smo se plašili za sopstvenu bezbednost. Srećom, nikada nije bilo incidenata.

I pored svega toga, niko iz sela nadležnima nije prijavio Dvorničkog, niti šta on to drži u svojoj kući. Tim pre jer je na taj način ugrožavao i život sopstvenog deteta.

- Mislili smo proći će ga ludosti, nije više klinac. Ali on je, izgleda, bivao sve gori. Pričao nam je da u kući drži mačke, pse, ježeve, kornjače, a imao je i labuda, rodu, gavrana. Od opasnih životinja imao je otrovne žabe, paukove, pa čak i crnu mambu, najotrovniju zmiju na svetu, koju je prodao. Iz beogradskog zoološkog vrta je svojevremeno ukrao omanjeg aligatora. Strpao ga je u ranac i izneo. Držao ga je neko vreme u kući, a onda, na isti način kako ga je izneo, tako ga i vratio u vrt. Navodno niko ga nije video dok je sve to izvodio.

U Zoološkom vrtu su potvrdili da im je svojevremeno zaista ukraden aligator, ali da ne mogu da kažu ko je bio lopov. Prema njihovim rečima, taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog.

Meštani pričaju da je Tomislav stalno nabavljao neke životinje, da bi ih kasnije prodao i onda kupovao nove i tako ukrug. Sve to je čak "promovisao" na društvenim mrežama, ali niko nije reagovao! Od malih nogu, vele komšije, sa zmijama, žabama, paucima, škorpijama, raste i devojčica:

- Ta devojčica je, čak i za prve igračke, imala gumene zmije - tvrde komšije. - kako je odrastala, Toma ju je navikavao na životinje i da ne treba da ih se plaši, nego da ih voli. Ali mislim da je u tome otišao predaleko. Dete se toliko osililo da sada, sasvim sama, hvata ove naše "domaće" zmije, stavlja ih oko vrata, ljubi, nosa po selu ili po kupalištu i njima plaši ljude. To baš i nije primereno. Devojčica, umesto da se igra sa decom, odrasta u opasnom okruženju i igra se sa opasnim životinjama!

foto: Printscreen Facebook

Tomislav se po selu svojevremeno hvalio pričom da je bio na ratištu sa "arkanovcima" i da ima oružje, koje je doneo kao plen.

- Pre nekog vremena dva momka su došla kod Tome kući da ovaj tetovira jednog od njih. Dok je Toma radio, ovaj drugi momak je seo na obližnji tabure i počeo da se ljulja na njemu - ispričao je jedan od meštana Kupinova.

- Onda se začulo nekakvo čangrljanje, pa je mladić pitao Tomu šta je unutra. "Ništa strašno, nekoliko bombi", odgovorio mu je ovaj. Kad je čuo, momak je ustao sa taburea, podigao poklopac, i zaista unutra našao bombe o kojima je Toma pričao.

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da protivotrova u slučaju ujeda zvečarke i drugih egzotičnih zmija kod nas nema, čak ni na ilegalnom tržištu. Lek u slučaju ujeda ovih otrovnica može da se nađe eventualno u Mađarskoj ili Hrvatskoj. To što je povređeni Tomislav u stabilnom stanju, herpatolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije objašnjavaju činjenicom da zmija nikada ne ispušta previše otrova prilikom ujeda.

- Moguće da ga je primio u vrlo maloj količini i da mu je to spaslo život - navode u Zavodu.

Đorđe i Dula Dvornički, Tomislavljevi roditelji, u četvrtak nisu želeli da komentarišu nemili događaj. Ipak, pohvalili su nadležne iz KCS i demantovali napise pojedinih medija da njihov sin umalo da umre, jer u srpskim bolnicama nema protivotrova za ujed otrovnica.

- Lekari su brzo reagovali, naš sin je primio odgovarajuću terapiju. Unuka je sad s nama i dobro je, Toma nam je živ, a životinje su zbrinute. Na kraju se, ipak, sve dobro završilo.

Kurir.rs/Novosti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: