Foto: Reuters

NE TREBA IM VIZA

STIŽU U BEOGRAD KAO TURISTI, U BiH IDU KAO MIGRANTI: 10.000 Iranaca otišlo u Evropu direktnim letom iz Teherana

Državljani Irana dolaze u Srbiju kao turisti, a onda, kao migranti, prelaze u BiH, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina

To je problem s kojim smo upoznali evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i institucije Srbije. Srbija je ukinula vize, napravila bezvizni režim sa Iranom. Imaju tri leta tokom sedmice, s tendencijom da se to poveća na pet", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, državljani Irana u Srbiju dolaze kao turisti, redovnim letom iz Teherana za Beograd, a onda se pojavljuju u BiH kao migranti, bez dokumenata.

"Naravno da će to morati biti prekinuto", istakao je on.

Sarajevski portal "Žurnal" objavio je da iranski turisti, kojima ne treba viza za Srbiju, za manje od 48 sati ilegalno ulaze u BiH.

Prema bezbednosnim procenama, kako je navedeno, u Evropu je, preko beogradskog aerodroma, ušlo više od deset hiljada migranata iz Irana.

Prema zvaničnim podacima, od februara do septembra ove godine iranski migranti su treći po brojnosti u BiH.

Ukupno ih je registrovano 1658 i skoro svi su ušli iz Srbije, sa kojom Iran ima bezvizni režim.

foto: Nebojša Mandić

Prededavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić još je kazao da je smanjen broj migranata u BiH u proteklih mesec dana.

Zvidzić je rekao da je 12 hiljada migranata ušlo u BiH od početka godine, a da ih je sada na teritoriji države nešto više od tri hiljade.

Prema njegovim rečima, priče o ogromnom broju migranata u BiH su "predizborni spinovi".

Kurir.rs/ Beta

Foto: Reuters