Foto: Promo

samo četiri filma se prijavilo

IZGREDNICI SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA! Odbor AFUN: Svi su filmovi LOŠI, ovaj jedva prolazi! Srbija ne zaslužuje da ima predstavnika!

Pop kultura

Film "Izgrednici" u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije, odlučio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN). Nažalost, glasanje je proteklo skandalozno i u veoma pesimističnom tonu, s krajnjom konstatacijom: Svi su filmovi loši i ne zaslužuju da nas predstavljaju.

Naime, treba prvo istaći činjenicu da je u Srbiji protekle godine snimljeno 25 filmova, dok su samo četiri pristigla pred odbor kome je predsedavao filmolog Petar Volk, a to su, pored nagrađenog, i dokumentarac "Druga strana svega" Mile Turajlić (koji je dobio tri glasa), igrani "Nigde" Predraga Velinovića (jedan glas) i "O bubicama i herojima" Petra Pašića (nula glasova).

foto: Zorana Jevtić

Glasanju je pristupilo 13 od 17 članova odbora, troje je bilo odsutno, a jedan glas predsednika Petra Volka nije uvažen jer, kako je rekao, nije mogao da vidi da zaokruži jer je bilo sitno, a da se ne bi remetila pravila, niko to nije mogao umesto njega da učini.

"Stanje u kome se nalazi Akademija, kao i način na koji smo prinuđeni da radimo, takvo je da smo dugo razmatrali da li da uopšte postoji. Smatramo da je skandalozno da su prijavljena samo četiri ostvarenja. Kada treba da hvale svoje filmove, koji se uglavnom snimaju porodično i privatno, onda čovek pomisli da i Spilberg treba da se počeše po glavi. Nagrađivani su po festivalima J kategorije, a sada ih nigde nema i ne žele da izađu pred akademike i kritičare", rekao je generalni sekretar Mirko Beoković.

Jedan od članova odbora bio je i filmolog Božidar Zečević, koji je istakao da je prvi bio za ideju da se ukine ovakav način biranja filmova za Oskar.

foto: Fonet Imre Szabo

"Smatram da Srbija ove godine ne zaslužuje da konkuriše. Međutim, ipak je to izlazak naše kinematografije u svet. Ali ipak smatram da nemamo adekvatnog predstavnika. Srpski film visi na poslednjim granama, a Zečevićev ipak visi malo iznad. Izdvaja se, odskače, ali daleko od toga da je vrhunsko delo. Ali eto, nama je i to dovoljno za Oskara", rekao je Zečević.

Volk i Beoković su, takođe, konstatovali izuzetno loše stanje u srpskoj kinematografiji, loš kvalitet snimljenih filmova, ali i neuvažavanje mišljenja članova AFUN. Danas su pred novinarima glasali producent Aleksandar Avramović, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena Đokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

foto: FOTO Vojska Srbije

Odsutni su bili glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Kornelije Kovač i rediteljka Vera Vlajić.

Kurir.rs / Foto: Promo