icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Printscreen

sonjin septembar

U ČAST SONJE SAVIĆ: Filmovi i izložbe u Kinoteci povodom desete godišnjice od smrti velike glumice! (FOTO)

Objavljeno: 07.09.2018. 17:23h

 

Povodom desete godišnjice od smrti glumice Sonje Savić, 11. septembra počinje manifestacija "Sonjin septembar" u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.Manifestacija koja se održava petu godinu zaredom počinje otvaranjem multimedijalne izložbe "Sonja Savić: devojka iz grada", u organizaciji Umetničke galerije "Nadežda Petrović".

 

foto: Fonet

Izložbu će otvoriti reditelj Milutin Petrović, a biće organizovana i projekcija filma "Živeti kao sav normalan svet" Miše Radivojevića. Time započinje retrospektiva filmova Sonje Savić. Voljom Sonjine majke Mikaine Savić, Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka od 2011. brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić. 
Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti, održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica i koncerata, a otvorena je i spomen soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra "Sonja Savić".

Takođe, ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa "Alternative" koja nosi ime Sonje Savić.

 

Multimedijalna izložba "Sonja Savić: devojka iz grada" je do sada je gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju, a ove godine, dopunjena postavka izložbe biće dostupna publici sve do 28. septembra.

 

foto: Printscreen

Jedna od najtelentovanijih glumica sa naših prostora, Sonja Savić preminula je 23. septembra 2008. godine kada je u stanu u Kursulinoj ulici pronađena mrtva. Lekari su mogli da konstatuju smrt, a prema podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze narkotika u 48. godini života.

 

Kurir.rs / Foto: Printscreen

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!