icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Zorana Jevtić

Savet za populacionu politiku

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Uvredljivo niske naknade za porodilje biće uvećane, a ovo su njihova prava

Objavljeno: 08.09.2018. 08:44h

 

BEOGRAD - Savet za populacionu politiku razmatrao je mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, a nakon obračuna porodiljske naknade po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, dobijaju 900 dinara mesečno, izjavila je ministarka Slavica Đukić Dejanović.


 

Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva.

 

"Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu", podsetila je ministarka.

foto: Shutterstock

Navodi, međutim, da žene koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec ili dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što, priznaje, jeste degradirajuće.

 

"O tome smo razgovarali na sednici saveta, kojoj je predsedavala premijerka. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izrdži. Ali koliko god budemo imali para, uložićemo u to", navela je ministarka.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Zorana Jevtić)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!