icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

zaštita životinja

ISKORENILI SMO TRI OPASNE BOLESTI, A SAD NAS HVALI I EVROPSKA KOMISIJA: Vi ste primer najbolje prakse u Evropi!

Objavljeno: 08.09.2018. 10:01h

 

Zvaničnici Evropske komisije zahvalili su se Srbiji na efikasnosti mera koje su sprovedene pri iskorenjivanju bolesti kvrgave kože, besnila i bolesti plavog jezika, kao primeru najbolje prakse u Evropi, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


 

Kako se navodi, istaknut je i značaj regionalnog pristupa i dobra koordinacija zemalja u našem regionu ali i konkretni rezultati koje su ministarstvo i veterinarska služba postigli kada su u pitanju programi iskorenjivanja zaraznih bolesti životinja.

 

Evropska komisija je u četvrtak u saradnji sa Svetskom oranizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN u Briselu organizovala Konferenciju na visokom nivou - Bolesti životinja koje ne poznaju granice: značaj međunarodne saradnje za održivo stočarstvo.

Konferenciji su prisustvovali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i direktor Uprave za veterinu Emina Milakara.

 

Radošević je na konferenciji istakao posvećenost Vlade Srbije u sprovođenju međunarodnih standarda u zdravstvenoj zaštiti životinja i podršci koja je pružena srpskoj veterinarskoj službi kroz održivo izdvajanje značajnih budžetskih sredstava.

 

On se posebno zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj i tehničkoj pomoći za suzbijanje bolestije i podvukao efikasnost mera na prevenciji besnila, iskorenjivanju bolesti kvgrave kože i bolesti plavog jezika, ali i značaj stalne budnosti kada su u pitanju druge pretnje kojima je naš region izložen, kao što su avijarna influenca, afrička kuga svinja, slinavka i šap, boginje ovaca i koza, kuga malih preživara, kuga konja, groznica doline Rifta.

 

Ukazao je i na neophodnost stalne regionalne koordinacije i komunikacije nadležnih organa kako bi se otklonila opasnost za javno zdravlje i zdravlje životinja. Na konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, šefovi i drugi predstavnici veterinarskih službi iz 42 evopske države i predstavnici industrije hrane, dodaje se u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!