Foto: Reuters

POSLEDNJE TERORISTIČKO UPORIŠTE

PUTINOV PLAN NA DELU, BOMBARDERI UDARILI NA TERORISTE U SIRIJI: Bitka za Idlib počela samo dan posle sastanka sa Erdoganom i Rohanijem

Ruski i Sirijski bombarderi gađali su jutros južni deo sirijske provincije Idlib, poslednje terorističko uporište u zemlji, prenose svetski mediji pozivajući se na izvore iz aktivističkih organizacija.

Planeta

Zapadni mediji prenose da je reč o najjačem udaru na Idlib do sada, ovog meseca.

Ofanziva je usledila samo dan nakon trojnog samita u Teheranu, na kojem su se lideri Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Rohani saglasili da na teroriste u Siriji treba žestoko udariti, dok je Redžep Tajip Erdogan istakao da se Turska (koja podržava neke od pobunjeničkih grupa) zalaže za primirje. Erdogan je dodao i da Turska više ne može da prima izbeglice iz Sirije.

Istovremeno, ruska vojska je saopštila da je dobila nedvosmislene potvrde da su se terorističke grupe poput Džabat en-Nusre i kompromitovanih belih šlemova sastale u Idlibu radi finalne faze izvođenja lažnog napada hemijskim oružjem.

Sa druge strane, kao odgovor na Putinov poziv na "totalno uništenje terorista u Siriji", Sjedinjene Američke Države su upozorile da to ne bi smelo da se desi. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je na Savetu bezbednosti UN da će "posledice biti pogubne".

Kurir.rs

Foto: Profimedia