icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Damir Dervišagić

Reagovanje na izbor nacionalnog kandidata za nagradu oskar

BILJANA SRBLJANOVIĆ KRITIČNA: Petar Volk je neznalica i običan socijalistički funkcioner na filmu!

Objavljeno: 09.09.2018. 09:48h

 

Dramaturškinja i profesorka na FDU Biljana Srbljanović preko Fejsbuka je kometarisla odluku komisije o srpskom kandidatu za nagradu Oskar.


U našoj zemlj protekle godine snimljeno 25 filmova, a od četiri prijavljena filma odabrana je drama "Izgrednici" u režiji Dejana Zečevića. Biljana je posebno oštra bila prema predsedniku ove komisije.

 

- Uz Petra Volka, koji ima 87 godina, a i kad je imao 50 manje, i tada je bio običan socijalistički funkcioner na filmu, kompletni ridikul i neznalica, te nekog Mirka Beokovića, ni među ostalim članovima žirija nema niti jednog mlađeg od 65 godina. Ni jedne jedine osobe.

 

I to nije ključno.


Ključno je, naime, to što najmanje polovina ovih ljudi ne predstavlja bukvalno ništa u filmskoj umetnosti, a posebno ne u teoriji ili kritici. Ključno je i to što autori čak 25 filmova snimljenih prošle godine ovakvom žiriju nisu ni hteli da šalju svoja dela, tako da su prijavljena bila samo četiri filma.

 

Petar Volkfoto: Beta Miloš Miškov


Novine kažu da je "glasanju je pristupilo 13 od 17 članova odbora, troje je bilo odsutno (Radoš Bajić, na primer), a jedan glas predsednika Petra Volka nije uvažen jer, kako je rekao, nije mogao da vidi da zaokruži jer je bilo sitno, a da se ne bi remetila pravila, niko to nije mogao umesto njega da učini".


Nije video da zaokruži.


Jer mu je bilo sitno.


A zna šta je film u 21. veku - poručila je Srbljanovićeva.

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!