Foto: AP / Egyptian Ministry of Antiquities

velike piramide više nisu najstarije

PRONAĐENO SELO HILJADE GODINA STARIJE OD PIRAMIDA I FARAONA: Arheolozi u Egiptu otkopali naseobinu stariju od 7.000 godina! Evo šta su našli unutra! (FOTO)

Arheolozi su pronašli jedno od najtarijih naselja u Egiptu, u delti reke Nil, koje datira oko od 7.000 godina do neolotskog doba.

Planeta
> 15:25h

Egipatsko Ministarstvo antikviteta objavilo je da je ovo epohalno otkriće na lokalitetu severno od kaira, na području Tel el-Samare.

Francuski i egipatski arheoozi naveli su da su proinašli nekoliko "silosa" za skladištenje namirnica, u kojima su pored delova keramičkih i kamennih alatki, pronađene i organske materije poput životinjskih kostiju i ostataka biljaka.

Ova otkrića omogućila su ekspediciji da selo "smesti" u period od 5.000 godina pre Hrista, što bi značilo da je osnovano negde oko 2.500 godina pre radova na Velikim piramidama u Gizi koje važe za najstarije i najpoznatije građevinu u Egiptu.

Vođa tima Frederik Geo rekao je da su istraživanja na ovom lokalitetu počela 2015. godine, a da bi otkriće moglo da pomogne da se mnogo više sazna o ljudskim zajednicama u delti Nila hiljadama godina pre uspostavljanja Prve dinastije kraljeva.

Arhelolozi su naveli da će nastaviti iskopavanja u ovom pra-selu, a da će analiza pronađenog organskog materijala osvetliti poreklo poljoprivrede u Egiptu.

Kurir.rs / CNN

Foto: AP / Egyptian Ministry of Antiquities