Foto: RTS Printscreen

u neverici

NOVOSAĐANI SU ČEKALI AUTOBUS NA STANICI I ODJEDNOM IZNENAĐENJE: Uz kartu za bus i koncert klasične muzike!

Srbija

NOVI SAD - Besplatnim koncertima, na neuobičajenim mestima za klasiku, poput autobuske stanice, sportskog centra i parkova, u Novom Sadu je počeo festival „Pijano siti“.

Više od stotinu pedeset pijanista iz deset zemalja, tokom tri festivalska dana, održaće 88 koncerata. Neki su mislili da će i ovaj dan biti još jedna rutina, dok recimo čekaju autobus. A zatim, iznenađenje.

foto: RTS Printscreen

Novi Sad je četvrti grad u Evropi čija je autobuska stanica samo jedna od 20 neobičnih lokacija za koncerte. „Imamo malo raznovrsniji i bogatiji program. Za svakoga ponešto. Tu su popularne pesme koje ste mogli da čujete. Biće i klasike, džeza u toku dana“, ističe Jasna Radošević, PR festivala.

Prvi je održan u stotinu pedeset domova u Berlinu, a ovogodišnji novosadski ima sedam kućnih scena. „Ja prosto volim da sviram i sviram vrlo često sama sebi i onda sam pomislila zašto ne bih pozvala svoje prijateljice, susede“, objašnjava učesnica festivala Dragana Malašev.

Bah, Betoven i Bartok iznenadili su i prolaznike u Spensu. Neki su zastali, a druge će ovaj neočekivai prizor možda više zanimati na platou uspred rektorata, Institutu za onkologiju ili Advokatskoj komori Vojvodine.

I u Limanskom parku i u Dunavskom, kao i recimo na plaži Šodroš, novosađane će iznenaditi klaviri. Koncerti počinju u 11 časova ujutro i traju sve do 11 sati iza ponoći. Kao i prošle godine „Pijano siti“ će biti svečano otvoren u Sinagogi koncertom zvezde ovogodišnjeg festivala, japanske pijanistkinje Momo Kodame.

(Kurir.rs/RTS/Milan Srdić/Foto: RTS Printscreen)