Foto: Printscreen, Facebook

Andrej Šiško na sudu

VOĐA SLOVENAČKE PARAVOJSKE OSTAJE U PRITVORU: Osnovao naoružanu Štajersku gardu, hteo Sloveniju da pretvori u Venecuelu!

Vođa slovenačke paravojne organizacije "Štajerska garda" Andrej Šiško izveden je danas pred istražnog sudiju koji mu je produžio pritvor do 48 sati.

Region

Policija je saopštila danas da je jedna osoba, ne navodeći njeno ime, u četvrtak privedena u okviru racije i da joj je produžen pritvor. Šiškov advokat Viktor Osim potvrdio je za agenciju STA da je reč o njegovom klijentu.

Drugi osumnjičeni za pripadnost "Štajerskoj gardi", misteriozne naoružane grupe u Sloveniji, pušten je iz policijskog pritvora.

Policija je uhapsila Šiška pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije vežbi naoružanih pripadnika te paravojne grupe.

On se sumnjiči da je pripremao nasilnu promenu ustavnog poretka, da je organizovao nedozvoljenu trgovinu oružjem i eksplozivom, kao i da je posedovao sirovine za izradu nelegalnih supstanci.

foto: YpouTube prtscr / TOPTV SLOVENIJA

Početkom sedmice, video-snimak na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je ozbiljne reakcije u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao "Štajerska garda", postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući "vrelu jesen" i proteste koji će "Sloveniju pretvoriti u Venecuelu".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YpouTube prtscr / TOPTV Slovenija; Facebook video Andrej Šiško