Foto: Filip Plavčić

haos u najavi

TOTALNA BLOKADA PUTEVA NA KOSOVU, ČUJU SE PUCNJEVI, KFOR I PKS NE MOGU DA OBEZBEDE VUČIĆA: U 12 planiran govor u centru Kosovske Mitrovice

Politika
> 09:30h

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica – Srbica zbog najave dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u selo Banje a prema izveštajima medija KFOR i KPS saopštili su da ne mogu da garantuju bezbedan dolazak srpskog predsednika u to mesto.

Albanci su blokirali sve puteve ka tom mestu a RTS je objavio i da su se čuli rafali. Blokada je na nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu.

"Izvesni Rasim Geci je jutros u selu Banja pucao iz svog naoružanja. Valjda da pokaže da je mnogo jak, ne razumem... Mislili smo da nećemo saznati imena ljudi, ali mi znamo i ko učestvuje i ko su pravi organizatori", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je odlazak u Banje bio odobren "od prvog sekunda". On je u selu Banje želeo da poseti Kovačevića...

"Mi ćemo sada da vidimo, pokušaćemo da idemo okolnim putem, ali teško da ćemo stići", rekao je Vučić i preporučio srpskim novinarima da ostanu u Kosovskoj Mitrovici.

"Zauzeli su i put ka Prekazu, kao da je neko planirao tamo da ide", rekao je Vučić.

On je izrazio žaljenje što neće moći da poseti ljude u Metohiji.

"Hteo sam da posetim Milana malog sa šajkačom koga ste videli prošli put u Lapljem selu...Spremio sam za njega i prigodne poklone. Oprosti, Milane, ako ne uspem danas da dođem. Biće drugačijih okolnosti pa cu doći", rekao je predsednik

Kako su preneli kosovski mediji, na tranparentima stoje parole "Vučiću, nećeš proći" kao i "Vučiću, vrati se". Put je blokiran i sa nekoliko kamiona. Protest organizuju ratni veterani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Planom posete bilo je predviđeno da predsednik Vučić obiđe predškolsku ustanovu "Maja" i da razgovara sa meštanima.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: