Foto: KurirTv, Predsedništvo Srbije, Filip Plavčić

albanci pravili haos na blokadama kod sela banje

KURIR TV IZ KOSOVSKE MITROVICE! VUČIĆ PORUČIO SRBIMA NA KIM: Nećemo dati da oružjem krenu na vas, hoćemo vas žive! Ako se neko usudi da vas napadne, nijedne sekunde se neću dvoumiti da vas ZAŠTITIM!

Politika
> 20:25h

Posle napetosti na putu ka selu Banje zbog blokade koju su organizovali veterani OVK, predsednik Srbije obratio se građanima na velikom skupu u severnom delu Mitrovice, gde se okupio veliki broj Srba.

On je tom prilikom rekao da će dati sve od sebe da pronađe rešenje koje će građanima sa KiM obezbediti bolju budućnost, da neće dati oružjem da krene na narod, a ako se neko usudi da napadne narod na Kosovu, da se neće nijedne sekunde dvoumiti da ih zaštiti.

12.10 Dragi prijatelji, Srbi sa Kosova i Metohije, pre nego što pročitam ono što sam napisao pre nekoliko nedelja, hoću da se izvinim svima koji nisu mogli da dođu na skup. Hoću da se izvinim meštanima sela Banje i da im se zahvalim što su mi spremili veličanstven doček. Sledeći put doći ću u Banje i beskrajno im hvala na njihovoj ljubavi prema Srbiji.

foto: Predsedništvo Srbije

Nemojte da mislite da će ono što se dogodilo danas naići na osudu kod stranaca, jer neće, to je njihovo "čedo". Opet ćemo mi jednako biti krivi, što nismo imali dovoljno vode da ugasimo ono što su upalili. Naš je posao da menjamo ugled Srbije u svetu, promenimo ne samo sebe, već i ugao iz kojeg se gledaju stvari na Balkanu.

A vama hvala što čuvate i branite srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji, i što ne odustajete i gledate napred.

Dobio sam poverenje našeg naroda na KiM i imam veliku odgovornost da se borim za sve vas. U ova dva prethodna dana slušao sam probleme meštana i radićemo na tome da svima bude bolje. I u dobru i u zlu uvek ćemo biti uz vas! Ne smem da vas lažem i izbegavam odgovornost, narod mi je pružio poverenje i zato ću se boriti.

foto: Printscreen RTS

Danas bez kapi krvi postajemo veći, jer posle mnogo godina Srbija radi a ne bije se ni sa kim. Ulažemo u život, deca nam rastu a ne sahranjujemo ih posle bombardovanja. Naša deca danas uče, a ne ratuju.

Danas imamo sve veću podršku širom sveta, hvala našim prijateljima iz Rusije koji su bili politički uz Srbiju i kada nikada drugi nije bio. I baš zato možemo jasno da biramo svoj put u budućnost ali smemo jasno da kažemo da ne želimo u NATO, jer želimo da sačuvamo svoju vojnu neutralnost.

foto: Predsedništvo Srbije

Vi dragi prijatelji jeste i hoćete i vezali ste svoju budućnost za Kosovo i Metohiju.

Ja mogu i moram i hoću i pred Tačija, Mogerini, Merkelovom, boriću se za našu Srbiju i naš narod. Mogu da kažem da nas neće ponižavati i da je kompromis samo kada svi dobiju ponešto. I sve da me nazovu izdajnikom i da me sutra i streljaju, ja ću uraditi sve zarad budućnosti svoje zemlje i njene dece, i to je cena koju sam spreman da platim. Neću da radim protiv svoje zemlje i neću da lažem narod.

foto: Printscreen RTS, Kurir TV

Neću da vas huškam niti da vam obećavam oružje, niti dozvoliti da bilo ko koristi oružje protiv vas. Hoćemo vas žive, hoćemo srpsku decu, škole, bolnice, da imate dovoljno posla da poželite tu decu, da na kraju imate sve ono zbog čega možete ovde i da ostanete.

Hoću da menjam vaša prava i da uradimo sve što mioćemo da sačuvamo sve na Kosovu i Metohiji. I ako zbog tih prava moramo da pravimo kompromise, onda ćemo to i da uradimo, ali nemojte to da zovete pogrešnim imenom.

Nedeljama, mesecima ponavljaju kako se neko spremio da neko mora da prizna nezavisnost Kosova, ja ovde svima kažem da je to notorna laž i pred svima govorim da se to neće dogoditi.

foto: Predsedništvo Srbije

Hoćemo li dogovor sa ALbancima ili produžetak agonije u kojoj svakako gubimo sve, a imamo li ikakvu šansu za boljitak ako napravimo kompromis sa Albancima. Upravo zato kao predsednik Srbije nisam želeo da zabijam glavu kao noj. Nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu, ali po prvi put čini mi se da shvatamo da moramo da razgovaramo, ali nisam po tom pitanju veliki optimista.

Reći će mnogi ništa novo nije rekao, ali novo je i to što neću da psujem Albance, neću da psujem oni koji su pretili meni i Srbima danas, jer želim da radim na tome da vama bude bolje. Moja ideja je da sačuvamo naš narod, zemlju, naše institucije, čuvamo mir i pokušamo da uspsostavimo mostove poverenja. Želim da verujem da posle vekova ratova i sukobljavanja, da možemo da imamo i vekove prijateljstva i racionalnih pregovora sa Albancima. Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih i zato ćemo pregovarati sa njima. Neko će u budućnosti morati da pokrene kompromis sa Albancima.

foto: Predsedništvo Srbije

Neće Srbi da odu sa svojih ognjišta, biće života i više dece, i naše i njihove. Rešenje nije na vidiku, ali se nadam da ga u narednih 10 i 20 godina biti. Ovde smo došli da vam kažemo šta ćemo uraditi kako biste bolje živeli. Ulagaćemo milione evra u naše bolnice, škole, sve za naše ljude na Kosovu i Metohiji. Obići ćemo svako selo na KiM i pomoći da razviju svoj posao i to niko ne može da nam zabrani.

Srbija je počela ekonomski da jača, spremni smo da pomognemo narodu na KiM i značajno uvećamo ulaganja na ovom prostoru.Ove stvari nisu na dugačkom štapu, novac je već izvojen i tek će ga biti. Mnogo vode će još proteći Ibrom i Sitnicom da bismo došli do nekog dogovora. Potrebni ste nam, celoj Srbiji, svima nama sebičnima koji vas molimo da ostanete u svojim ognjištima, jer ćemo i mi vama pomoći da zajedno idemo u bolju budućnost.

Svako dete koje se rodi biće dovoljan dokaz da smo nešto veliko napravili. Moja je namera da pobedimo i da kada počnemo da pobeđujemo, više nikada ne gubimo, i da to uradimo bez krvi, oružja i mrtvih.

Dame i gospodo, sestre i braćo, ubio nas je dvadeseti vek, nemamo više ljudi na bacanje, dajte da nešto konačno dobijemo, da povratimo dostojanstvo i imamo prava, da znamo gde smo, šta hoćemo i gde idemo.

Nećemo da se junačimo, ali reči koje izgovaram, molim sve sa druge strane da dobro čuju ove reči, nijednog časa se neću dvoumiti u potrebi da zaštiti naš narod ukoliko naš narod bude napadnut u bilo kojem delu KiM.

12.06 - Predsednik je stigao na skup, i uskoro se očekuje obraćanje. Okupljeni narod ga dočekao ovacijama.

foto: Printscreen RTS

12.00 - U blizini bine na kojoj će govoriti Vučić nalaze se vozila KFOR-a kao i vatrogasci.

11.59 - Veliki broj građana sa terasa prati program na bini i isčekuje govor predsednika Srbije, koji će uskoro i početi, sa bine se pušta kosovska muzika. Dođaj prati veliki broj novinarskih ekipa.

11.32 - Rudari iz Trepče su takođe stigli na skup kako bi čuli predsednika.

foto: Printscreen
foto: Printscreen Pink Tv

11.23 - Srbi koji žive na Kosovu masovno su došli u Mitrovicu da bi čuli od Vučića kako državni vrh misli da im pomogne kako bi bezbedno živeli i radili na ovom prostoru.

11.20 - Vučić je prethodno položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića, zajedno sa suprugom pokojnog Olivera, Milenom Ivanović.

Skup protiče uz velike sigurnosne mere, pa su ovde angažovani KPS, snajperisti KFOR-a, ali i privatno obezbeđenje. U južnom delu grada je za sada mirno, ali kako reporteri Kurira nezvanično saznaju postoji mogućnost da Albanci organizuju kontramiting u vreme Vučićevog obraćanja Srbima.

foto: Kurir TV, Printscreen RTS

Podsetimo, predsedniku je zabranjeno da poseti meštane sela Banje jer su Albanci na nekoliko lokacija postavili blokade.

(Kurir.rs)