Foto: Kurir

SRPSKI ANALITIČARI: Barikade, treći autogol Prištine

Politika
> 14:44h

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srbije Aleksandar Včić nije danas stigao do srpske enklave južno do Ibra, u selu Banje, zbog albanskih blokada puteva ka selu, ali i nepreduzimanja mera Kfora i KPS-a na njihovom uklanjanju.

Odsustvo bezbednosne pordške i logistike u cilju ostvarenja planirane i ranije odobrene posete nije zasad naišlo na reagovanje međunarodne zajednice, osim što je EU izrazila žaljenje zbog otkazivanja posete Banjama.

Vučića barikade na putevima, međutim, nisu sprečile da se, makar telefonom, i uz pomoć razglasa, obrati meštanima Banja, a o propustima u obezbeđenju i odluci vlade u Prištini da mu zabrani odlazak u Banje, planiran odobrenom posetom, izvestili su svi svetski mediji.

Bila je to druga zabrana Prištine, vezana za Vučićevu posetu - prva se dogodila još uoči posete, zabranom srpskom predsedniku da poseti hidroelektranu Gazivode.

Ta zabrana povučena je veče uoči Vučićevog dolaska na Kosovo i Metohiju, ali tek na pritisak SAD i EU, kako su naveli i u Prištini.

Uoči posete, inače, Vučić je odbio da se sastane u Briselu, u okviru dijaloga, sa Hašimom Tačijem, upravo zbog toga što mu je uskraćeno pravo da poseti Gazivode.

Prištinska štampa je ocenila da je Vučić na taj način dva puta ponizio Tačija, a srpski analiticari - da je Priština sama napravila situaciju koja je time rezultirala.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: