Foto: AP

trampov čovek od poverenja

RON DŽONSON U DVODNEVNOJ POSETI SRBIJI: Predsednik Vučić sastaje se danas sa američkim senatorom

Politika

BEOGRAD - Američki senator Ron Džonson stiže u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Džonson je član Spoljnopolitičkog odbora Senata i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske špekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Sam dolazak, kako god, potvrđuje zainteresovanost za poziciju i planove Beograda. Na to upućuje i činjenica da ovo neće biti njegova prva poseta srpskoj prestonici, pošto se u februaru 2018. već sastao sa Vučićem.

Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se krajem avgusta 2017. Američki senator tada je izjavio da se nada da će Vučić i Srbija da se suprotstave pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

Džonson je i ranije davao izjave vezane za ruski uticaj na Balkanu, koji smatra opasnim.

Povodom Džonsonove posete Beogradu, predsednik nevladine organizacije Ist Vest Bridž (East West Bridge) Jovan Kovačić ocenio je da je veoma važno da državni vrh Srbije predstavi američkom zvaničniku ideje za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

"SAD danas slušaju šta Beograd ima da kaže", ukazuje Kovačić.

On, takođe, izražava uverenje da poseta Džonsona može da ima pozitivne efekte, ali napominje da od Srbije zavisi kakve će poruke senator preneti predsedniku SAD i administraciji u Vašingtonu.

''Treba da predstavimo naše ideje za rešenje pitanja KiM i kakva je naša vizija budućnosti nakon što se taj problem reši. Mislim da u ovom trenutku Srbija ima šta da pruži, a u SAD sada slušaju šta Beograd kaže, što je velika stvar i zato mogu da vidim samo pozitivne efekte ovakve posete'', rekao je Kovačić za Tanjug.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)