icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Reuters

PREMIJER GRČKE O SPORAZUMU

CIPRAS OPTIMISTA: Nadam se da će referendum o imenu u Makedoniji biti uspešan

SOLUN - Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je danas nadu u uspešan predstojeći referendum u Makedoniji, kao i uverenje da će i grčki parlament većinom glasova usvojiti sporazum o imenu postignut s Skopljem.

Objavljeno: 10.09.2018. 08:29h

 

"Imamo važan sporazum, koji će, ako bude ratifikovan na predstojećem referendumu u susednoj zemlji, dati značajan podsticaj Solunu u severnoj Grčkoj da postane pokretačka razvojna snaga i da će utrti put Grčkoj da postane vodeća sila u balkanskom regionu", izjavio je Cipras na konferenciji za novinare.


Grčki premijer je rekao i da neće biti prevremenih izbora i da će njegova vlada završiti svoj četvorogodišnji mandat uprkos neslaganju s koalicionim partnerom zbog spornog dogovora o imenu sa Makedonijom. On takođe smatra da njegov koalicioni partner Panos Kamenos, lider partije Nezavisni Grci, "neće ugroziti oporavak i političku stabilnost zemlje".

 

"Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost", poručio je Cipras, istakavši da Grčka nije podvrgnuta međunarodnom pritisku u cilju postizanja sporazuma o imenu s Makedonijom.

foto: EPA

"Niko nas nije pritiskao po tom pitanju. U trenutku kada je progresivna vlada izabrana u susednoj zemlji, iskoristili smo priliku", zaključio je Cipras.

 

Referendum u Makedoniji zakazan je za 30. septembar.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!