Foto: Promo

5 RAZLOGA DA POČNETE DA INVESTIRATE VEĆ DANAS! Evo koje investicije mogu biti veoma isplative

InfoBiz
> 09:35h

Ukoliko imate ušteđevinu a niste zadovoljni sa kamatom koju dobijate na svoja sredstva u poslovnoj banci, ili vam jednostavno novac stoji kod kuće, razmislite o opcijama investiranja svojih sredstava kako bi došli do većeg prinosa.

Dve vrste investicija mogu biti veoma isplative: nekretnine i akcije na berzi. Nekretnine su dugoročna investicija i potreban je veći iznos sredstava za ulaganje, dok u akcije možete uložiti i minimalan iznos. Jedan od najpoznatijih menadžera fondova, Piter Linč (Peter Lynch) kaže da ako ste uspeli da savladate matematiku u 5. razredu osnovne škole, onda ćete savladati i osnove trgovanja na berzi. Naravno, to nije baš tako, ali istina je da vam ne treba puno vremena da se upoznate sa osnovnim pravilima i da već možete da učestujete u „igri“!

1.Inflacija „jede“ vaš novac

Svako ko živi od fiksnih prihoda dobro zna kako inflacija utiče na kupovnu moć. Prema podacima NBS iz maja ove godine, godišnja inflacija je svega 2,1%, a mesečna 0,6%. To je vrlo nizak procenat inflacije kada se uzme u obzir koliko je taj procenat iznosio ranijih godina. S druge strane, godišnje kamate banaka na deviznu štednju iznose maksimalno 1,3%. To znači da na položenih 1.000 evra za 12 meseci dobijate 1.013 evra, umanjeno za iznos poreza na prihode od kapitala. Kada saberete 2+2 i sami vidite da vam se više isplati da na drugi način uložite taj novac i probate da zaradite 10-15% na godišnjem nivou.

foto: Promo

Pre nego što krenete sa ulaganjem na berzu, na internetu možete potražiti besplatne programe upravljanja portfolijom, kreirati vaš fiktivni portfolio i pratiti kretanje njegove vrednosti. Na ovaj način možete steći prvi utisak i naviku da svaki dan pratite kretanje cena i na taj način naučite da pravovremeno reagujete kada tržište krene u suprotnom smeru od željenog.

2. Investicije „rade“ za vas

Na berzi zaista investicija zarađuje sama, ali i gubi svoju vrednost. To znači da treba da se konstantno informišete šta se događa sa akcijama koje ste kupili. Kako biste bili na dobitku morate da budete u toku sa dešavanjima na tržištu i na političkoj sceni. Ukoliko želite da kupite prave akcije, ne slušajte baš svačiji savet, već sami donesite odluku na osnovu kredibilnih podataka koje ste prikupili sa raznih strana (vesti, knjige, finansijski izveštaji kompanija).

foto: Promo

3. Treba da imate dodatni izvor prihoda

Sama plata ili penzija često nisu dovoljne za život ili za planove koje imate za budućnost vaše dece, tako da treba da razmišljate o dodatnom izvoru prihoda. Kao što smo već naveli, posle „igranja“ sa fiktivnim portfoliom i proučavanja tržišta, krenite u kupovinu akcija. Par dobrih akcija može vam se relativno brzo isplatiti. Za početak se skoncentrišite na akcije koje su likvidne i koje u svakom trenutku možete kupiti i prodati. Dobra vest je da se u Srbiji prvi put, posle 78 godina, jedna kompanija „otvara“ i putem inicijalne javne ponude (engl. „initial public offering“ odnosno IPO) prodaje svoje akcije i izlazi na berzu - Fintel energija. Istražite tržište vetroparkova i poslovanje kompanije i na osnovu toga odlučite da li će upravo baš to biti vaša prva investicija.

4. Nikada nije bilo lakše investirati na berzi

Ne morate da ulažete samo na našoj, možete i na svetskim berzama. Ako se odlučite da investirate, treba da izaberete svog brokera, koji će vam pomoći u trgovanju. Da objasnimo, broker je član berze, preko koga zainteresovana lica mogu ispostavljati naloge. Svaka berza na svojoj internet stranici objavljuje spisak svojih članova (brokera). Broker će vas informisati koje vrste naloga možete da ispostavite kako biste pod što boljim uslovima realizovali vašu transakciju. Pored brokera, postoje i investicioni savetnici i portfolio menadžeri koji vam mogu dati konkretan savet u koje hartije je najbolje da uložite novac, ali naravno njihova naknada je mnogo veća od naknade koju naplaćuje broker, pa se svakako o svim naknadama morate raspitati.

foto: Promo

5. Budite hrabri, ali ne računajte na velike dobitke u kratkom roku

Važno je biti realan i ne očekivati da ćete sa uloženih 100 evra za par dana postati milioner. Setite se da na berzama igraju najjači igrači. Bolje je da uložite u stabilne akcije, kako biste sebi obezbedili dodatni prihod, nego da prokockate i ono malo ušteđevine koju imate. Budite hrabri i upustite se u avanturu zvanu berza, ali imajte na umu da svi iskusni akcionari kažu da im je trebalo dve, tri godine da u potpunosti savladaju pravila igre. Ako ste hrabri, strpljivi i želite da nešto zaradite na berzi – odaberite pažljivo. Sa srećom!

Promo