Foto: AP, EPA

NEMAČKA NA NOGAMA

PROTESTI U NEMAČKOJ ZBOG UBISTVA MLADIĆA: Stotine ljudi u Ketenu palile sveće i marširale protiv migrantske politike (VIDEO, FOTO)

Protesti koje su sazvale desničarske grupe s jedne i antifašisti s druge strane održani su juče u Ketenu, gradu na istoku Nemačke, gde je jedan Nemac preminuo tokom sukoba sa Avganistancima.

Planeta

Na ulice je izašlo mnoštvo policajaca, sa zadatkom da spreče eventualne sukobe, a gradonačelnik Ketena savetovao je građanima da ostanu kod kuće.

Tužioci su saopštili da je obdukcijom utvrđeno da je 22-godišnji Nemac, koji se navodno umešao u raspravu trojice Avganistanaca i trudnice, preminuo je zbog problema sa srcem, a ne zbog povreda glave koje je zadobio tokom incidenta kad je pao i udario se.

Ipak, zbog sukoba su uhapšena dvojica Avganistanaca, a u nedelju je održan protest i upaljene su sveće za stradalog mladića.

Lokalni sveštenik Martin Olejnicki kaže da treba pokušati sve kako bi se smanjile tenzije, dodajući da će se crkva moliti svakog dana "za žrtvu, njegovu porodicu i mir u gradu".

foto: EPA

"To je uvek opasno - nedavno smo imali Kemnic - tako stvari mogu brzo da eskaliraju, a verujem da to niko ne želi. Zato pokušavamo da smirimo sve strane, pričamo sa ljudima i kažemo im da ovo nije trenutak kada bismo smeli da dozvolimo da stvari eskaliraju", kaže on.

Neonacističke grupe su putem društvenih mreža pozvale na protest u Ketenu, koji je udaljen 160 kilometara od Kemnica, gde su pre dve nedelje izbili nasilni protesti pošto su Sirijac i Iračanin nožem ubili Nemca (35) s kojim su se posvađali. Migranti su osumnjičeni za ubistvo i poslati u istražni zatvor.

FOTO: AP
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da "osvetnička pravda" neće biti tolerisana, ali bes u društvu zbog skoro milion muslimanskih migranata je sve veći. To se odrazilo i na stavove glasača, koji su se okrenuli desnici. Tako je antimigrantska i desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) po prvi put ušla u parlament, osvojivši 12,6 odsto glasova.

Stranka AfD jednako je jaka i u Ketenu i Kemnicu.

Kurir.rs/B92/BBC

Foto: EPA, AP